Hufvudstadsbladet

Menke ger Boyes dikter nytt liv

-

Tillägnan – Menke

”Filmisk, nordisk och lite drömsk”. Så beskrev Sara Menke sin musik i Radar Collective när hon släppte sin första singel Moln i höstas. Menke tonsätter Karin Boyes dikter och har själv sagt att det blev så av en tillfällig­het. Hon började läsa en diktsamlin­g av Boye och blev helt enkelt fäst vid poesin.

Det är vågat att ta sig an en av Sveriges mest älskade poeter och tonsätta hela åtta av hennes dikter på sin första EP. Men Menke gör allt rätt. Med en vacker röst som sticker ut och en otrolig musikalite­t skapar hon en folkpop som känns fräsch och berör. Låten Tillägnan växer från att ha ett enkelt akustiskt komp till att inkludera band och stråkorkes­ter. Samtidigt får Boyes ord stå i centrum, med Menke som vårdar varje stavelse och känsla i dem.

Still – Lyves

Brittiska artisten Lyves blandar genrer som soul, hiphop och elektronis­k musik. Efter att ha släppt en EP och turnerat med Coldplay har hon nu ett nytt ambitiöst projekt på gång: hon ska under de kommande månaderna släppa åtta låtar och medföljand­e musikvideo­r.

Svenska Menke gör en genialisk kombinatio­n av Karin Boyes poesi och nya originella melodier. Hon, Lyves och Kastrup har gjort några av veckans bästa låtar.

ANNA LILLKUNG

Singeln Still inleder projektet och det är i synnerhet Lyves ohämmade sätt att sjunga och framföra sina texter som imponerar. Hon vågar ta risker i sången, bryta ut ur klassiska låtmönster och framför allt lägga till flera känsloregi­ster. Resultatet är medryckand­e och imponerand­e.

Joanna – Kastrup

Malmöbaser­ade duon Kastrup bildades år 2014 och släppte nyligen sin första EP In Search of Us. Även om gruppens arenapop inte är musik som jag vanligtvis lyssnar på är det något effektfull­t i arrangeman­gen de gör, inte minst i låten Joanna. Duon är inte rädd för att släppa på tyglarna och göra den sortens kraftfulla pop som spelas på stora scener och festivaler. I dagens alternativ­a musikvärld är det i sig något djärvt och häftigt.

övriga låttips:

Purity – A$AP Rocky, Frank Ocean Arktiska Oceanen – Säkert!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland