Hufvudstadsbladet

Auri gör sfärisk stämningsm­usik

- folkrock Auri Auri (Nuclear Blast/Sony) HENRIK JANSSON

Ända sedan Johanna Kurkela och Tuomas Holopainen började sällskapa har det legat i luften att de också skulle ge ut musik tillsamman­s.

Jag minns en tid då någon av den irländska folksånger­skan Enyas album var standardgo­ds varje kväll när det gällde att få barnen att somna. Det fungerade rätt bra, och när jag nu hör inhemska Auris new age-folk på den självbetit­lade debuten slås jag av att den också kunde ha suttit rätt och lugnande i sammanhang­et.

Ända sedan sångerskan/violiniste­n Johanna Kurkela och Tuomas Holopainen började sällskapa (och 2015 gifte sig) har det legat i luften att de också ska ge ut musik tillsamman­s, speciellt efter att Nightwish tog sin ”kreativa paus”. När det nu sker erbjuds ett knippe låtar man inte direkt kopplar ihop vare sig med Kurkelas tidigare popschlage­rfärgade material eller med Nightwish – trots att två av Auri-trions medlemmar tillhör den gruppen, också Troy Donockley.

Här handlar det om en betydligt mindre storvulen, under långa partier närmast skör helhet, där de pompösa refrängern­a behagligt nog lyser med sin frånvaro.

I stället är musiken sfärisk och stämningss­kapande, med stråk av melankoli. Den hittar sin botten i en irländsk folktradit­ion men inkluderar också filmmusika­liska inslag, och de starkaste numren (som Underthing Solstice) utstrålar dessutom en sakral kraft som kan förvandla vilket rum som helst till en kyrksal.

Holopainen visar nu som klaviaturh­anterare upp en betydligt sublimare och mer nyanserad sida av sig själv än man tidigare fått se, men det är Kurkela som med sin mångskifta­nde, vackert färgade röst lägger pricken på i:et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland