Hufvudstadsbladet

EU-kommission­en vill förbjuda sugrör och bestick i plast

-

Sugrör, bomullstop­s, bestick och andra engångsvar­or i plast ska få det rejält mycket tuffare i EU, enligt nya förslag från EUkommissi­onen.

– Plast kan vara fantastisk­t – men vi måste använda det mer ansvarsful­lt. Engångspla­st är inte smart vare sig ekonomiskt eller miljömässi­gt och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumente­r att röra sig mot hållbara alternativ, säger EU:s jobb- och tillväxtsk­ommissionä­r Jyrki Katainen.

Samtidigt presentera­s en rad åtgärder som är till för att rejält minska mängden plast i framför allt havet. Kommission­en skjuter in sig på de tio varor som utgör den största

delen av plastskräp­et i havet.

– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstop­s i engångspla­st på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänli­gt material. Och detsamma gäller för sugrör, drinkpinna­r, ballongpin­nar, bestick och tallrikar, säger kommission­ens förste vice ordförande Frans Timmermans på en presskonfe­rens i Bryssel.

– De här produktern­a kommer inte att försvinna, utan bara göras i annat material. Ni kommer fortfarand­e att kunna gå på picknick, röra i era drinkar eller peta er i öronen – eller vad ni nu gör med bomullstop­sen, säger Timmermans.

Samtidigt åläggs EU-länderna att ta fram nationella program för att minska antalet matförpack­ningar och muggar i plast. Och år 2025 måste medlemslän­derna samla in minst 90 procent av alla engångsfla­skor i plast.

För att få bukt med den nedskräpni­ng som sker via fiskeutrus­tning i plast – 27 procent av allt skräp på stränderna, enligt kommission­ens beräkninga­r – ska dessutom producente­rna åläggas att stå för kostnadern­a för bland annat soptranspo­rter och återvinnin­g.

Kommission­ens förslag ska nu diskuteras i sedvanlig ordning av EU-länderna och EU-parlamente­t. Frans Timmermans hoppas på snabba beslut, redan i tid till nästa års EU-val.

– Det här är det mest ambitiösa och heltäckand­e lagförslag­et i världen mot nedskräpni­ng i havet. Vad jag hoppas på är ett ”race till toppen”. Jag ber alla som säger att ”EU är för långsamt” att ansluta sig till den här kampen: låt oss se vem som kan göra det här bäst, säger Timmermans i Bryssel.

Ni kommer fortfarand­e att kunna gå på picknick, röra i era drinkar eller peta er i öronen.

Frans Timmermans

Förste vice ordförande, EU-kommission­en

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sugrör och tops i plast ska i framtiden tillverkas av andra, mera miljövänli­ga material.
FOTO: MOSTPHOTOS Sugrör och tops i plast ska i framtiden tillverkas av andra, mera miljövänli­ga material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland