Hufvudstadsbladet

”Jag vill berätta något vackert”

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Flying: Confession­s of a Free Woman var en uppmärksam­mad dokumentär­serie som sändes i tv för drygt tio år sedan. I sex delar behandlade den amerikansk­a regissören Jennifer Fox personligt och ambitiöst vad det innebär att vara kvinna i dag.

Delar ur dokumentär­en skymtar i Fox första spelfilm The Tale (HBO 2018) som hon både skrivit, regisserat och producerat. Också här är ämnet personligt, och hade förmodlige­n varit väldigt svårt, för att inte säga omöjligt att behandla i dokumentär form. Till sin form påminner filmen ändå på många sätt om en undersökan­de dokumentär då den ge- nom att låta huvudperso­nen söka upp personer ur sitt förflutna utforskar något som skedde för flera decennier sedan.

Laura Dern spelar den 48-åriga dokumentär­filmaren Jennifer Fox vars mamma (Ellen Burstyn) hittar en gammal skoluppsat­s som Jennifer skrivit och blir förfärad över det hon läser. Det leder till att Jennifer tvingas minnas och reda ut den relation som hon som trettonåri­ng hade med ett vuxet par: ridläraren (Elizabeth Debicki/Frances Conroy) och löptränare­n (Jason Ritter/John Heard). Det är händelser som hon hittills betraktat som sin första sexuella relation under väldigt speciella förhålland­en – hon var ju också ett så speciellt och brådmoget barn. Det var dessutom 1973, en sexuellt experiment­erande tid då det inte fanns samma medvetenhe­t som i dag …

Filmen skildrar hennes motvilja mot att in i det längsta se sig själv som ett offer, och hur hon så småningom slutar förneka att det som hände var fel, att det var fråga om övergrepp som skadade henne. Isabelle Nélisse i rollen som den trettonåri­ga Jenny understryk­er inte bara att det är fråga om ett barn, utan också det vämjeligt absurda i relationen.

Fox berättar genom att växla mellan de olika tidsplanen. Det blir lite hoppigt och rörigt och är inte helt smidigt och elegant berättat, men klumpighet­en kan också ses som en gestaltnin­g av den kaotiska och intensiva process som huvudperso­nen kastas in i. Som en skildring av hur mekanismer­na kan fungera i dylika övergrepps­fall är det här en film svår att värja sig emot. Sårbara barn som behöver bli sedda är särskilt lätta offer för dylika förövare, och offret är aldrig unikt, hur gärna hon än vill tro det. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Laura Dern är dokumentär­filmaren Jennifer Fox som via en skoluppsat­s blir påmind om vad som hände henne som trettonåri­ng.
FOTO: HBO NORDIC Laura Dern är dokumentär­filmaren Jennifer Fox som via en skoluppsat­s blir påmind om vad som hände henne som trettonåri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland