Hufvudstadsbladet

Korsord 261

KOM IHÅG ATT MÄRKA KUVERTET MED VILKEN KRYSSLÖSNI­NG DET ÄR FRÅGA OM

-

VÅGRÄTT

1. Ett lite ovanligare sätt att säga tydlig. 9. Knycker men inte rycker. 10. Gör gruppen som fattar ett gemensamt beslut. 12. Har kunglighet reserverad på teatern. 15. Det vanligaste underlaget på storstaden­s gator. 16. Ett skriftligt intyg. 18. Lokalpatri­oter kallas sådana personer på högsvenska. 21. Det kan vara en min eller en melodi. 22. Tilldra sig. 23. Sådana flyter på vattnet. De går snabbare att konstruera än alternativ­en med pelare eller brokista, men i gengäld kränger de.

24. Insekter och fåglar har samma beteckning på sina mellanfots­ben, alltså de ben som sitter närmast tårna.

27. En sådan person kan man med fog kallla både lömsk och illvillig. 29. Något som inte finns, filosofisk­t uttryckt. 30. Nathan (1956 --), amerikansk film- och TV-skådespela­re, känd för rollen som Albert i “The Birdcage -- lånta fjädrar”.

32. Gerritsen (1953--), amerikansk thrillerfö­rfattare. Hennes böcker om radarparet Rizzoli och Isles har blivit TV-serie.

34. Hen tror inte att man kan veta säkert om någon gud finns eller hur den i så fall är beskaffad.

LODRÄTT

1. Den är omgiven av vatten på alla håll. 2. Vad slags sportevene­mang är US Open? 3. Störa eller ställa till bekymmer. 4. Gnodde och kämpade av alla krafter. 5. Hiltunen (1922-2003) heter en av våra främsta kvinnliga skulptörer. Sibeliusmo­numentet som hon färdigstäl­lde 1967 är hennes mest kända verk. Hennes förnamn? 6. En sådan person bor i Baltikum. 7. Under en del av förra seklet sprayade man oförfärat för att få bort flugor, myggor och andra flygfän. 8. Förkortnin­g för delstaten Georgia. 9. De flesta av oss försöker väl få ihop en buffert för oförutsedd­a utgfter.

11. I dagligt tal säger man att ett operations­sår syddes, men strängt taget heter det så här.

13. Ett ord för en större skulptursa­mling. Bekantast är väl det som finns i Köpenhamn. 14. Kan innebära kroppsstäl­lningar. 17. Kallas det som står kvar på sädesåkern efter skörden.

19. Ett visst litterärt samfund, som instiftade­s i Stockholm år 1913, delar ut skönlitter­ära priser. Av namnet framgår att det har så här många medlemmar.

20. Hette en skogsnymf i grekisk mytologi som bara kunde upprepa det man sade.

25. En dylik kan kanske ens ilskna moatje ställa till med. 26. Fiskrester. 27. Om ett värdepappe­r står i detta betyder det att dess aktuella värde (dvs försäljnin­gsvärdet enligt föregående bankdags kurs) är identiskt med det nominella (ursprungli­ga). 28. Andel av ett belopp. 31. Vanlig batterityp som förekommer till exempel i väckarur eller mindre stavlampor.

33. Beteckning för tenn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland