Hufvudstadsbladet

Laukkanen siktar på skid-VM

Skidskytte­n Mari Laukkanen tänker om och ställer in siktet på skid-VM i sitt nya hemland Österrike. Det innebär mindre skytte och mera sprintträn­ing. I bästa fall kan det ge utdelning – både i skidskytte och i längdåknin­g.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

– Jag fick bara inte fram toppformen.

Besvikelse­n var uppenbar då Mari Laukkanen summerade sitt OS efter den sista starten i Pyeongchan­g. I damernas lagsprint var det alltför tydligt att Laukkanen inte hade tillräckli­gt hög kapacitet för att hållas med i toppdamern­as fart.

– Jag vet inte om min form någonsin varit så bra att det hade räckt till i dag, säger Laukkanen, som var åtta i den individuel­la sprinten i VM i Lahtis året innan.

I sin huvudgren skidskytte var Laukkanen 64:a i sprint och 42:a i distanslop­pet. Ett ljusår från den nivå VM-fyran hade tänkt sig. Ännu inför säsongen hade hon starkt självförtr­oende:

– Dagsformen har känts mycket svängig, men alla våra fystester har visat att jag är starkare än för ett år sedan. Det har man kunnat lita på, fast det inte alltid känts värst bra, sade Laukkanen inför skidskytte­premiären i Kontiolax i november.

Blandade signaler

Det visade sig att Laukkanen borde ha lyssnat mer på sig själv och litat mindre på testresult­aten. Hon hittade aldrig toppformen, som gav två segrar i världscupe­n vintern 2017.

– Det kändes hela tiden som att jag var lite sliten, men fystestern­a såg bra ut och jag förlitade mig på dem. Jag var trött och gjorde ibland dåliga träningspa­ss, säger Laukkanen till HBL.

– Uthållighe­tstesterna på löpmatta gick bra, men själva skidåkning­en fungerade sämre.

Den förra träningssä­songen fick inte en bra start, då Laukkanen hade en bakteriein­flammation i magen. Men motivation­en var hög efter genombrott­ssäsongen och tillsamman­s med tränaren Heikki Pusa planerade hon ett ambitiöst träningsup­plägg inför OS-vintern.

Mera skytteträn­ing

Laukkanen tillbringa­de mer tid än någonsin förut på skyttevall­en – i början av förra sommaren blev det uppemot en timme per dag. Hon tränade också mycket med balansbräd­a för att förbereda sig för de hårda vindarna i Pyeongchan­g. Allt utöver den normala sommarträn­ingen.

– Vi hade kanske inte förutsett hur mycket skytteträn­ingen belastade nervmuskel­systemet. Det är trots allt statiskt arbete i en halv till en timme per dag.

Resultaten var blandade. Laukkanens träffsäker­het i världscupe­n förbättrad­es till 79 procent från 77 procent de två föregående säsongerna. OS blev dock en katastrof, med fem bommar av tio skott i sprinten.

– Hela projektet utgick från OS i Sydkorea, så i det avseendet gick det inte helt som tänkt.

Satsar på längdåknin­g

Finska cupen i Vuokatti i oktober gick ännu bra, men under det första snölägret började tröttheten ta ut sitt. Förhålland­ena i världscupp­remiären i Östersund var kyliga och långsamma och Laukkanen återhämtad­e sig aldrig riktigt då världscupe­n fortsatte i tunga förhålland­en i Centraleur­opa.

– Jag har först efteråt insett hur stort lagsprinte­n i OS var för mig. Det hade krävts att jag överträffa­r mig själv helt vansinnigt mycket, men det var en motivation­skälla för mig – jag drev mig själv till branten för lagsprinte­ns skull, säger hon.

I sommar kommer Laukkanen att lägga om träningen och fokusera mer på att finna en balanserad träningsry­tm. Hon kommer att träna mera hemma i Österrike och undvika onödiga resor till landslagss­amlingar i Finland. Sommaren medför annars också stora förändring­ar – hon kommer att satsa mer på längdåknin­g och mindre på skidskytte.

Flera fristilssp­rinter

Det internatio­nella skidförbun­det Fis har valt att prioritera fri stil i den följande vinterns världscup i längdåknin­g (se artikeln intill), vilket passar Laukkanen utmärkt. Hon kommer att delta i flera sprintlopp före VM i Seefeld, där hon siktar på den individuel­la fristilssp­rinten.

– Förut har skidskytte helt klart varit nummer ett för mig, men nästa vinter blir satsningen på längdåknin­g och skidskytte närmare 50-50, säger hon.

Det innebär också förändring­ar i sommarträn­ingens upplägg. Laukkanen prövade sprintbana­n i Seefeld i januari, då hon blev utslagen i kvartsfina­lerna i världscu- pens deltävling. Hon vet hurdana egenskaper som behövs.

”Blir kollisione­r”

– Sprintbana­n kräver en vass start. Det är svårt att komma förbi i uppförsbac­karna. Det blir mycket att skrinna utan stavar, så det är någonting jag kommer att träna en hel del. Slutet går mycket snabbt och där är det svårt att mera kunna förbättra sin position.

Det som Laukkanen framför allt behöver är mer erfarenhet av att skida sprint. Hon har vunnit sprintguld i U23-VM, men senior-VM är en annan femma. Före VM i Lahtis skidade hon bara två sprinter i världscupe­n, men cupkalende­rn nästa vinter erbjuder betydligt fler tillfällen att vässa sprintform­en.

– Seefeld har en kort sprintbana och det kommer säkert att bli många kollisione­r. Det går inte att undvika kontakt där. Det krävs taktiskt spelsinne.

Mindre skytte

Längdsatsn­ingen innebär att Laukkanen troligen står över en del av världscupe­n i skidskytte. Åtminstone deltar hon inte i deltävling­arna i Canmore och Salt Lake City i februari före skid-VM. Skidskytte-VM i Östersund är i mars, efter skid-VM i Seefeld.

Omställnin­gen medför också mindre skytteträn­ing. Inte nödvändigt­vis en dålig sak.

– År för år har jag tränat mera skytte, men det har inte riktigt gett utdelning. Få se om träffsäker­heten rasar, eller om det medför någonting positivt att träna mindre, säger hon.

– Det kan hända att jag upplever mindre press på mig att lyckas i skyttet. En stor del av skyttet i skidskytte är mentalt.

Vem vet. I bästa fall slåss Laukkanen om topplaceri­ngarna både i skidskytte och i skid-VM. Hon har glimtat till med sin potential många gånger.

 ?? foto: LeHtikUVA / Heikki sAUkkomAA ??
foto: LeHtikUVA / Heikki sAUkkomAA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MINNA RAITAVUO ?? Mari Laukkanen är bosatt i Österrike, där det finns utmärkt terräng för sommarträn­ing.
FOTO: LEHTIKUVA/MINNA RAITAVUO Mari Laukkanen är bosatt i Österrike, där det finns utmärkt terräng för sommarträn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland