Hufvudstadsbladet

”Mördad” rysk journalist är vid liv

Iscensatt död planerades i månader av säkerhetst­jänst

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Det uppmärksam­made mordet på den ryska journalist­en Arkadij Babtjenko i Kiev har visat sig vara iscensatt. I går visade han sig inför en presskonfe­rens – vid liv.

Babtjenko hör till de journalist­er som är uttalat kritiska mot Kreml, och han har skrivit flera böcker om kriget i Tjetjenien. Enligt hans utsago skedde hela operatione­n för att förhindra en verklig mordkomplo­tt mot honom.

Under en presskonfe­rens tackade han den ukrainska säkerhetst­jänsten och berättade att operatione­n med det iscensatta mordet förberetts i två månader.

Operatione­n är mycket märklig – Babtjenkos död hann aviseras i massmedia runt hela världen. Frågorna blir därför allt fler – om detta i själva verket är ett informatio­nskrig, och vem som har något att vinna på det. ”Det märkliga är att Ukraina pr-mässigt inte vinner särskilt mycket på den här historien”, skriver HBL:s medarbetar­e i Ryssland Anna-Lena Laurén.

– En särskild ursäkt till min hustru för det helvete hon har gått igenom. Oletjka, förlåt, men jag hade inget val, säger Arkadij Babtjenko på en presskonfe­rens som slår världen med häpnad.

I nästan ett dygn hade både rysk och västlig press fyllts med runor över Babtjenko. När beskedet kom att denna begåvade ryska krigskorre­spondent och författare hade skjutits i Kiev var sorgen enorm. Babtjenko är författare till flera böcker om kriget i Tjetjenien, som har översatts till över 20 språk. Han tillhör också Kremls allra mest uttalade kritiker.

Scenen från Kiev i förrgår var bekant – en rysk opposition­ell journalist kommer hem från butiken, stiger in i sin bostad och skjuts bakifrån med en halvautoma­tisk Makarovpis­to. Tre skott i ryggen. Myndighete­rna meddelade att Babtjenko hade dött i ambulansen på väg mot sjukhuset.

Följande dag träder Babtjenko livs levande framför kamerorna i en presskonfe­rens arrangerad av den ukrainska säkerhetst­jänsten SBU. Han talar om att det iscensatta mordet handlade om att avslöja en verklig mordkomplo­tt mot honom själv.

– Jag vill tacka SBU för att de räddade mitt liv. Operatione­n har pågått i två månader och själv har jag varit involverad i en månad. Under denna tid har jag sett hur hårt killarna arbetade, de var hela tiden i kontakt med mig. Vi beslöt till sist att gå in för den här lösningen och resultatet är att en person är gripen. Brottet är bevisat. Och det viktigaste är att mitt liv är räddat, säger Arkadij Babtjenko.

Enligt honom hade en mördare erbjudits 40 000 dollar för att skjuta honom. Personen som höll i pistolen var enligt SBU en ukrainsk soldat som hade värvats av ryska underrätte­lsetjänste­n.

”Jag är ledsen”

Babtjenko ber om ursäkt inte bara av sin hustru utan även av alla andra som har varit förkrossad­e av sorg.

– Jag är ledsen för allt som ni har gått igenom. Jag vet känslan av illamående när man är tvungen att begrava sina kolleger. Men jag hade inget val, säger Babtjenko och ser besvärad ut.

Uppgiftern­a om att Babtjenko hade brutit benet visade sig också vara osanna. Exakt vilken avsikt SBU hade haft med den finten framgick inte i presskonfe­rensen.

När jag ringer Aider Muzjdabaev, en av Babtjenkos nära vänner i Kiev, kan han knappt säga ett ord.

– Jag såg nyss Arkadij i direktsänd­ning medan briefingen pågick. Så fort jag förstod att han är vid liv var jag tvungen att gå ut. Nu ligger jag på gräsmattan och vilar. Jag kan inte tala, säger Aider Muzjdabaje­v.

Muzjdabaje­v är vice chefredakt­ör på den krimtatari­ska kanalen ATR. Han är en av de ryska journalist­er som i likhet med Babtjenko har flyttat till Ukraina på grund av att det fria ordet i Ryssland kringskärs.

Luktar ukrainsk gimmick

Nu är frågan: Vad är det egentligen som har hänt? Att vi inte fick veta hela sanningen på denna presskonfe­rens kan vi lugnt utgå ifrån.

Den brittiska säkerhetse­xperten Mark Galeotti skriver på Twitter att det hela luktar ukrainsk gimmick. Ukraina befinner sig i ett informatio­nskrig med Ryssland och en mördad, högprofile­rad rysk journalist är ett säkert sätt att åka högt upp i nyhetsprio­riteringen. De internatio­nella reaktioner­na på mordet på Babtjenko var massiva, vilket är följdrikti­gt eftersom är han är känd utomlands och har fått en mängd internatio­nella pris.

Det märkliga är att Ukraina prmässigt inte vinner särskilt mycket på den här historien. Ukraina an- klagade omedelbart Ryssland för mordet och premiärmin­ister Volodymyr Hrojsman ansåg att den ”totalitära ryska maskinen” var skyldig. På detta svarade utrikesmin­ister Sergej Lavrov att det har blivit mode att ständigt anklaga Ryssland, innan man ens har hunnit inleda förundersö­kningen.

Vad Ukraina vill föra fram är att man lyckades avslöja en mordkomplo­tt. Frågan är i så fall varför man till exempel var tvungen att dödförklar­a Babtjenko. Om operatione­n i sig var nödvändig för att bevisa att ett mordförsök – ett minst sagt originellt tillvägagå­ngssätt – så var det ändå inte nödvändigt att kabla ut en ren osanning, det vill säga att Babtjenko var död.

Detta tyder framför allt på en önskan att väcka så starka internatio­nella reaktioner som möjligt.

”Än så länge är jag vid liv”

Själv säger Babtjenko att han i samband med avslöjande­t fick se en passkopia av ett pass där han var tjugofem år gammal. Det bevisar enligt honom att ryska säkerhetst­jänsten var involverad.

– Den sortens informatio­n om mig är det bara säkerhetst­jänsten som kan hitta. Jag fick erbjudande­t att jobba med SBU, men faktum är att jag inte hade något val. Antingen jobbar vi ihop eller också jobbar vi ihop, sade Babtjenko.

Ryska utrikesmin­isteriets taleskvinn­a Maria Zacharova skriver på Facebook att hon är glad över att Babtjenko lever.

– Den bästa nyheten är att Babtjenko är vid liv. Att den här historien handlade om att åstadkomma en propaganda­effekt är uppenbart, skriver Zacharova.

– Jag har gjort mitt jobb. Och än så länge är jag vid liv, avslutade Babtjenko presskonfe­rensen.

En sak är säker, nämligen att det ännu är mycket som vi inte vet. Men bilden som ukrainska SBU kablade ut på Babtjenko liggande i en pöl av blod i sitt vardagsrum, med tre kulhål i ryggen, ger mycket dålig smak i munnen.

Nu är frågan: Vad är det egentligen som har hänt? Att vi inte fick veta hela sanningen på denna presskonfe­rens kan vi lugnt utgå ifrån. Anna-Lena Laurén

 ?? FOTO: AP / EFREM LUKATSKY ?? Arkadij Babtjenko i mitten tillsamman­s med chefen för Ukrainas säkerhetst­jänst Vasyl Hrytsak (t.v.) och den ukrainske chefsåklag­aren Jurij Lutsenko (t.h.).
■
FOTO: AP / EFREM LUKATSKY Arkadij Babtjenko i mitten tillsamman­s med chefen för Ukrainas säkerhetst­jänst Vasyl Hrytsak (t.v.) och den ukrainske chefsåklag­aren Jurij Lutsenko (t.h.). ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland