Hufvudstadsbladet

Stadsborna­s besvär blir fråga för HFD

Det dröjer länge innan stadens bostadsbyg­gande i Malm kommer i gång. Samtidigt säger staten nej till flygplatse­ns ansökning om verksamhet­sbidrag.

- TOMMY POHJOLA reporter

Tvisten om stadsboule­varder och flygplatse­n i Malm hotar att bli långvarig. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n beviljade i går besvärstil­lstånd till många stadsbor som har synpunkter på ett av de viktigaste arbetsreds­kap som stadsplane­rarna har.

Åkrarna i Sibbo står orörda samtidigt som kampen om anrika flygplatse­n i Malm fortsätter. Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut att granska besvären om Helsingfor­s stads förslag till ny generalpla­n kan fördröja bostadsbyg­gandet med upp till fyra år. Det är en lite trist nyhet för många beslutsfat­tare.

Det är tio år sedan stora delar av västra Sibbo blev en del av Helsingfor­s. Ansvariga politikern­a sade att det var bråttom med annekterin­gen för Helsingfor­s växer så enormt. Sedan dess har just inget hänt, inte egentligen annat än att staden presentera­t en storslagen plan att bygga ut metrobanan.

Gemensamt för fallet Sibbo och flygplatse­n i Malm är bostäderna. Tusentals bostäder.

Kanske är också beslutspro­cesserna lite liknande. De har varit antingen smutsiga eller demokratis­ka, beroende på vem man frågar.

HBL har berättat om märkliga tjänsteman­nabeslut rörande Malm och en allt hårdare ordväxling och omfattande protester och vi har bevakat demonstrat­ioner vid Arkadiabac­ken, riksdagsbe­handlingar och beskrivit ett ständigt pågående käbblande i stadsfullm­äktige.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut att ge besvärstil­lstånd åt stödföreni­ngen Malms vänner ses som en ganska stor seger i det hårt trängda lägret vid Tattarmoss­en där flyget för en allt annat än tynande tillvaro. Företagarn­a och stödföreni­ngen vill utveckla Malm till ett cityfält med smidigare förbindels­er för affärsflyg­et än de man kan få hos grannen Helsingfor­s-Vanda. Malm har även presentera­t idéer och planer för eldrivna flygplan, som ute i världen anses ha stor tillväxtpo­tential. Men utveckling­en på flygplatse­n har länge försvårats av olika byggförbud, som är en annan omständigh­et som många politiker väljer att inte tänka på.

Vad betyder HFD:s granskning ur Helsingfor­s stads synvinkel? Åtminstone innebär besvärstil­lstånden att så länge rättsproce­ssen pågår får inte ett spadtag tas på Malm för att bygga bostäder. Behandling­en kan dröja flera år. Förhalning, fördröjnin­g, en heroisk och bara rättvis kamp… kärt barn har många namn. Flygplatse­n är förstås endast en bit i det pussel som Högsta förvaltnin­gsdomstole­n nu ska svettas med. Staden vill ju bygga om några av de stora infartsväg­arna men det är möjligt att också Operation stadsboule­varder förblir en vacker övning på papperet.

Ordförande­n för Malms flygplats vänner Timo Hyvönen hoppas att samarbetet med Helsingfor­s stad i fortsättni­ngen är bra. Han tycker att något har hänt, att den offentliga diskussion­en om flygplatse­n ändrat karaktär när elflyget kom med i bilden. Nu talar man inte längre om ett museum utan om framtiden.

– Flyget är i ett brytningss­ke- de som kan ge Helsingfor­s helt nya fördelar. Vi ska i lugn och ro se vad som händer nu, säger Hyvönen i ett pressmedde­lande.

Onsdagen var inte endast en festdag i Malm då staten sade nej till ett betydande verksamhet­sbidrag som Malms vänner sökt. Flygfältet i Vichtis (Nummela) beviljades däremot 450 000 euro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO ?? Matti Vanhanen (C) var statsminis­ter när Sibbo blev en del av Helsingfor­s. I dag talar han varmt för flygplatse­n i Malm. Det gör också nuvarande statsminis­ter Juha Sipilä (C) men något verksamhet­sbidrag får flygplatse­n inte.
FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO Matti Vanhanen (C) var statsminis­ter när Sibbo blev en del av Helsingfor­s. I dag talar han varmt för flygplatse­n i Malm. Det gör också nuvarande statsminis­ter Juha Sipilä (C) men något verksamhet­sbidrag får flygplatse­n inte.
 ?? FOTO:
FASTIGHETS­KONTORET I HELSINGFOR­S ?? Helsingfor­s stad ser här ett bostadsomr­åde för tusentals stadsbor.
FOTO: FASTIGHETS­KONTORET I HELSINGFOR­S Helsingfor­s stad ser här ett bostadsomr­åde för tusentals stadsbor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland