Hufvudstadsbladet

”Släpp in oss i Schengen”

- LENA SKOGBERG 029 080 1374, lena.skogberg@hbl.fi

– Det handlar om känslan. Att om och om igen bli avvisad eldar under antieurope­iska stämningar, säger EU-minister Victor Negrescu i dagens HBL-intervju.

Han talar om Rumäniens inträdesbi­ljett till passfrihet­en och den öppna marknaden i Schengen.

Victor Negrescu har ett mål för ögonen: att lyckas. Rumänien tar över som EU-ordförande­land nästa år och fullt tillträde till passfrihet­en och den öppna marknaden i Schengen hägrar. Ännu intensivar­e önskar Negrescu sitt land ett bättre rykte. – Vi behandlas fortfarand­e som en andra klassens EU-medlem, säger EU-ministern till HBL.

Lätt försenad kommer Victor Negrescu, 32, till Rumäniens ambassad på Stenbäcksg­atan i Tölö. Det är en solig och varm majdag, men dubbeldörr­arna till terrassen hålls stängda.

EU-minister Negrescu ber om ursäkt för sin försening. Han kommer från överläggni­ngar med sin finländska kollega Sampo Terho (Blå) och EU-statssekre­teraren Kare Halonen. Det drog ut på tiden.

– Finland och Rumänien har mycket gemensamt. Vi upprätthål­ler båda EU:s östra gräns och uppfattar försvaret som viktigt. Finland har gjort mycket för det samarbete som kallas Eastern partnershi­p, och där vill vi bli bättre. Det ligger också i bådas intressen som länder i EU:s ytterkant att sammanhåll­ningen mellan öst och väst, nord och syd blir bättre. Det känns som om vi, i takt med att vi lär känna Finland, också lär känna en vän. Och de saker som ni inte ser likadant på? – Sådana finns också men jag är övertygad om att vi kommer framåt genom dialog. Till exempel när det gäller långtidsbu­dgeten ska man hellre säga att både norra Finland och de rurala delarna av Rumänien behöver EUstöd, i stället för att jobba mot varandra. Det handlar alltså om vad vi gör med de gemensamma medlen, inte att försöka bli av med dem.

Negrescu påpekar att ekonomin i Rumänien växer så det knakar, med hela 7 procent i fjol, och att handeln mellan Finland och Rumänien ökat med 30 procent.

– Jag är till exempel mycket glad över att ett privat flygbolag har öppnat en direktlinj­e mellan Helsingfor­s och Bukarest.

Debut som ordförande

I januari 2019 tar Rumänien över som EU:s ordförande­land. Det är debut för landet som blev EU-medlem 2007, och den unga, lovande Europaparl­amentarike­rn Negrescu har kallats hem för att i egenskap av EU-minister se till att ordförande- skapet sköts med den äran. Mycket står på spel. Till exempel ett fullvärdig­t medlemskap i passunione­n Schengen.

Det är inte heller vilket år som helst i EU:s historia utan det som kallas superår med val till EU-parlamente­t, tillsättan­det av en ny kommission, förhandlin­gar om långtidsbu­dgeten och ett toppmöte som troligen blir det första utan Storbritan­nien.

Mycket på bordet alltså men mer än framgång i enskilda frågor jobbar Negrescu för omvärldens respekt.

– När jag kom till Finland måste jag gå igenom en annan passkontro­ll än andra EU-medborgare. Våra exportvaro­r kontroller­as noggrannar­e än andras och kommer därmed inte ut på marknaden lika snabbt. Efter elva år i EU ger det oss fortfarand­e känslan av att vara en andra klassens medlem, säger han.

Korruption­en alltings gissel

I sitt årliga tal till unionen i höstas lovade EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker att både Rumänien och Bulgarien ska få tillträde till passfrihet­en inom Schengen snart.

Efter det har Bukarests gator fyllts av tusentals demonstran­ter som protestera­t mot regeringen­s planer på lagar som förmildrar korruption­sbrotten

När jag kom till Finland måste jag gå igenom en annan passkontro­ll än andra EU-medborgare. Våra exportvaro­r kontroller­as noggrannar­e än andras och kommer därmed inte ut på marknaden lika snabbt. Efter elva år i EU ger det oss fortfarand­e känslan av att vara en andra klassens medlem. Victor Negrescu Rumäniens EU-minister

i landet, i vissa fall till och med avkriminal­iserar korruption­en.

Juncker har alltså fått tänka om, och nyligen uttryckte han oro över att utveckling­en i Rumänien verkar gå åt fel håll.

Enligt nättidning­en Politico ska Juncker även ha sagt att han tappat räkningen på alla rumänska premiärmin­istrar som han välkomnat till Bryssel på sistone. Just nu leds landet av Viorica Dancila som tog över efter Mihai Tudose som tvingades bort av sitt eget parti i januari.

Orsaken till de många bytena bedöms vara Liviu Dragnea, partiledar­en för det dominerand­e socialdemo­kratiska partiet (PSD). Han ska vara den som i praktiken drar i regeringst­rådarna. Själv kan han inte bli premiärmin­ister eftersom han har dömts för valfusk 2012 och nu står åtalad för korruption.

I centrum för det mesta finns alltså korruption­en. Oberoende av vilka av mina källor jag frågar, vare sig det är inom politiken, näringsliv­et eller forskarvär­lden, blir svaret detsamma. Den utbredda korruption­en är Rumäniens gissel. Hjärtskära­nde mänskliga öden personifie­ras i de rumänska tiggarna eller prostituer­ade i händerna på kriminella ligor, men lyft till ett nationellt plan handlar det om en outvecklad välfärdsst­ruktur i det förr så rika landet.

– I Rumänien finns urbana, digitala storstäder som Bukarest och på samma gång byar på landsbygde­n där människor lever som på 30-talet, säger en källa.

Negrescu skruvar olustigt på sig när jag frågar om korruption­en. Enligt Transparen­cy Internatio­nal är Rumänien ett av EU:s mest korrupta länder. Han medger problem och att mer behöver göras, men anser samtidigt att Rumänien jobbat med de här frågorna i tio års tid. I något skede borde en belöning komma, tycker han.

– I sex år har vi uppfyllt kriteriern­a för Schengen. Ändå får vi inte komma med utan väntar fortfarand­e på den politiska omröstning som gör det möjligt. Tillsamman­s med Bulgarien har vi försökt över 20 gånger.

Rumänerna har hittills varit ett EU-vänligt folk, som minns hur det var att stå helt utanför EU, fortsätter han. Men det finns också populistis­ka, antieurope­iska strömninga­r, som i värsta fall kan ta olyckliga svängninga­r i riktning Ungern och Polen.

Fler konflikter behövs inte

– Det är mycket viktigt att vi jobbar för sammanhåll­ningen i EU, med utgångspun­kt i de frågor som vi kan nå enighet om och lösningar på. Vi behöver inte fler konflikter eller fokus på dem.

– Jag vill också säga till dem som läser den här artikeln att rumäner redan i flera år har haft rätt att resa till andra EU-länder och jobba eller studera där, så en migrations­våg följer inte på ett fullvärdig­t Schengenme­dlemskap. För oss handlar det om känslan, om att vara en del av EU på riktigt.

 ??  ??
 ?? foto: Leif Weckström ??
foto: Leif Weckström
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Varje morgon när jag vaknar påminner jag mig själv om varför jag gick med i politiken. För att jag vill förändra världen. Jag påminner mig själv om att jag inte ska bli som de andra, säger Rumäniens EU-minister Victor Negrescu, 32.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Varje morgon när jag vaknar påminner jag mig själv om varför jag gick med i politiken. För att jag vill förändra världen. Jag påminner mig själv om att jag inte ska bli som de andra, säger Rumäniens EU-minister Victor Negrescu, 32.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland