Hufvudstadsbladet

Till syvende och sist handlar det ändå om hurdana reformer vi vill ha och om vi vill leva upp till vår egen grundlag, i vilka också internatio­nella avtal om mänskliga rättighete­r och människors lika värde ingår. Det ger ett skydd för minoritete­r och andra

Beskyllnin­garna om att grundlagsu­tskottet är en reformbrom­s frodas igen i väntan på utlåtandet om vårdreform­en.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Jo, det var enklare förr. Då, när grundlagen och internatio­nella avtal med grundlagss­tatus, inte innehöll bestämmels­er om lika och grundlägga­nde rättighete­r för alla och envar. Då behövde inte heller riksdagens grundlagsu­tskott stöta och blöta just de frågorna. Men knappast var det bättre förr.

Grundlagsu­tskottet har en helt annan ställning än övriga utskott i riksdagen. När andra utskott tar ställning till föreslagna lagars substansin­nehåll, till exempel om vi ska ha landskap eller valfrihet i vården, är det grundlagsu­tskottets uppgift att ta ställning till om lagförslag är grundlagse­nliga. Ett nej från utskottet innebär i praktiken att lagförslag­et måste skrivas om. Det tar tid och är besvärligt.

Sommaren 2017 konstatera­de grundlagsu­tskottet att det förslag till lag om valfrihet i vården som då förelåg på flera punkter inte var grundlagse­nligt. Därför måste lagen skrivas om, behandling­en fördröjdes och vård- och landskapsr­eformerna sköts upp. Sedan dess har tidsbriste­n pressat Social- och hälsovårds­ministerie­t, regeringen och riksdagen. När både statsminis­ter Juha Sipilä (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) under veckoslute­t slog fast att landskapsv­alet inte kan hållas 28.10 i år gav det en liten, men mycket liten, tidsfrist. Om regeringen vill att valet hålls i år eller i början av nästa år är tidsbriste­n ändå akut. Riksdagen borde inte vara pressad av tidtabelle­r och att regeringsp­erioden lider mot sitt slut, men att helt undvika en tidspress är knappast realistisk­t.

Om vi går ännu längre bakåt, till början av år 2015, alltså just före det senaste riksdagsva­let, så var det även då grundlagsf­rågorna som gjorde att vårdreform­en föll. Då såg modellen för vårdreform­en annorlunda ut och utarbetade­s i slutskedet av alla åtta dåvarande riksdagspa­rtier.

Grundlagsu­tskottet är alltså i första hand ett juridiskt utskott. Många andra länder har författnin­gsdomstola­r som i efterhand bedömer om enskilda lagar är förenliga med landets författnin­g. Hos oss bedöms lagstiftni­ngen på förhand, innan den är godkänd, av ett utskott som består av riksdagsle­damöter. De ska inte agera som partipolit­iker, utan ha grundlagen som rättesnöre. En författnin­gsdomstol och dess medlemmar skulle stå inför samma dilemma som utskottet, även om formerna skulle vara annorlunda.

Att bedöma grundlagen är en krävande uppgift, särskilt som juridiken och grundlagen är svåra att skilja från samhälle och samhällssy­n. Därför strävar grundlagsu­tskottet efter enhälliga utlåtanden och betänkande­n. Särskilt omröstning­ar som följer skiljelinj­en mellan regering och opposition skulle tyda på en partipolit­isk behandling.

Hittills har utskottet för det mesta klarat sin roll bra. Varje avgörande från utskottet innebär också en bedömning av hur väl man har klarat uppgiften.

Men utskottet, och de experter på vår författnin­g som utskottet hör, har under de senaste åren ändå kritiserat­s. Kritiken har ofta framförts av Samlingspa­rtiets Ben Zyskowicz, sedan en tid tillbaka igen suppleant i grundlagsu­tskottet, och Kimmo Sasi, tidigare långvarig ordförande för utskottet. De, båda jurister, och andra kritiker hävdar att utskottet är grundrätts­fundamenta­lister och bromsar utveckling­en.

Till syvende och sist handlar det ändå om hurdana reformer vi vill ha och om vi vill leva upp till vår egen grundlag, i vilka också internatio­nella avtal om mänskliga rättighete­r och människors lika värde ingår. Det ger ett skydd för minoritete­r och andra grupper som har svårt att försvara sig. Visst kan det vara ”besvärligt”, men det är faktiskt värt besväret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland