Hufvudstadsbladet

Så funkar det att vara EU-ordförande­land

-

●●Rumänien är ordförande­land i Europeiska unionens råd under den första halvan av 2019. Finland tar över den 1 juli och fungerar som ordförande i rådet till slutet av 2019. För Rumänien är det första gången, för Finland tredje efter att ha svingat klubban också åren 1999 och 2006.

●●Tidigare var det ett betydelsef­ullt uppdrag att vara ordförande­land men betydelsen har minskat efter att Europeiska rådet, det vill säga toppmötet, numera har en permanent EU-president och en ”utrikesmin­ister” (egentligen hög representa­nt) som leder utrikesråd­et.

●●Uppgiftern­a för ordförande­landet är i dagens läge två: att planera och leda möten i rådet och i anslutning till rådet. Ordförande­landet företräder också resten av länderna i förhålland­e till andra EUorgan, som parlamente­t och kommission­en. De flesta möten hålls i Bryssel.

●●Eftersom 2019 är ett speciellt år för EU med brexit, val till EU-parlamente­t, förhandlin­gar om långtidsbu­dgeten och tillsättan­de av alla topptjänst­er inom unionen, inklusive kommission­ärer, kommer ordförande­länderna att kunna påverka mer än vanligt.

●●Arbetet som ordförande­land sker i en trio som i Finlands och Rumäniens fall också består av Kroatien som tar över efter Finland i början av 2020.

●●Budgeten för Finland som ordförande­land är 70 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland