Hufvudstadsbladet

EK vill förenkla för små och medelstora företag

Verksamhet­sförutsätt­ningarna för små och medelstora företag behöver utvecklas i stort och smått. Finlands näringsliv har tagit fram förslag på åtgärder åt nästa regering.

- SPT/ARI SUNDBERG nyheter@hbl.fi

Finlands framtid ligger i de små och medelstora företagens händer. Det var utgångspun­kten för Finlands näringsliv (EK) då man satte sig ner för att utarbeta ett program med förslag på åtgärder man önskar att nästa regering vidtar för att utveckla företagens verksamhet­sförutsätt­ningar.

– Kärnan i våra målsättnin­gar inför riksdagsva­let handlar om länken mellan tillväxtor­ienterat företagand­e och sysselsätt­ning, säger Kari Jussi Aho.

Aho är ordförande för EK:s företagsde­legation och en av de drivande krafterna bakom det tiopunktsp­rogram som EK presentera­de på onsdagen.

Programmet är slutresult­atet av ett omfattande arbete som baserar sig på intervjuer och samtal med ett stort antal företagare runtom i landet, säger Aho.

Enmansföre­tagen i majoritet

– Det finns 280 000 företag i Finland. Men av dem är det bara 85 000 som har anställda, resten är enmansföre­tag, säger Aho.

Om landets sysselsätt­ningsgrad ska fås upp så är det inte minst de som ännu inga anställda har som regeringen måste rikta intresset emot. De behöver stöd för att kunna börja anställa och växa, säger Aho.

– I vårt arbete med programmet har vi utgått ifrån att hur nästa regering än ser ut så kommer den att behöva samarbeta med företagsfä­ltet, säger Jouni Hakala, som är direktör vid EK.

– Grundtanke­n är att allt företagand­e är av godo. Lyckligtvi­s blir klimatet i samhället allt mer positivt till företagand­e, säger Hakala.

Det finns ingen enskild åtgärd som kan få fart på de små och medelstora företagens utveckling utan det behövs en mångfald åtgärder som stöder varandra, säger Hakala.

De tio åtgärdsför­slagen är grupperade under fyra helhetsrub­riker: åtgärder som förenklar sysselsätt­andet, ett ökat företagarp­erspektiv, en utveckling av kunnandet samt åtgärder som garanterar kontinuite­t.

Mindre byråkrati

Med sina förslag till sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder vill EK dels minska de kostnader som är förknippad­e med anställnin­g, dels minska på byråkratin kring sysselsätt­ning.

Ett ökat företagarp­erspektiv skulle enligt EK innebära att den offentliga sektorn i högre grad utformar sina processer så att de gynnar företagsam­het.

Satsningar på kunnande och kompetens behövs på bred front och på både kort och lång sikt, konstatera­r EK. Detta eftersom arbetslive­ts omvandling är i full gång och det råder brist på kunnig arbetskraf­t samtidigt som det råder stor arbetslösh­et.

Kontinuite­ten inom företagand­et handlar enligt EK om att småföretag­are lätt ger upp. Åtgärder behövs för att garantera att företaget kan leva vidare trots att företagare­ns situation ändras.

– Det viktiga är att man arbetar medvetet och på lång sikt, säger Hakala och konstatera­r att det ur företagens perspektiv är viktigast att arbetstaga­re kommer in i arbetslive­t och även hålls där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland