Hufvudstadsbladet

Jopo-cyklar är begärligt byte

Polisen varnar för att de som köper en begagnad Jopo kan handla stöldgods.

- SPT

Polisinspe­ktör Jyrki Aho på Polisstyre­lsen beräknar att antalet polisanmäl­ningar om cykelstöld­er i maj i år var över 700 fler än i maj i fjol.

Enligt polisens statistik har cyklar och cykeltillb­ehör varit föremål för brott totalt 4 259 gånger hittills i år. På årsnivå räknar man med cirka 20 000 fall.

– Det är framför allt Östra Nylands och Östra Finlands polisinrät­tningar som syns i polisanmäl­ningarna. Där har skillnaden jämfört med tidigare år varit iögonfalla­nde. I Östra Nyland har anmälninga­rna ökat med 171 och i Östra Finland med 158. Det är bara vid Sydvästra Finlands och Lapplands polisinrät­tningar som siffrorna är lägre än vad de var ett år tidigare, säger Aho i ett pressmedde­lande.

Av anmälninga­rna framgår att Jopo-cyklar fortfarand­e står högt i kurs bland brottsling­arna.

– Enbart i maj i år nämns ordet Jopo sammanlagt 261 gånger i polisanmäl­ningarna. De har vanligen stulits på bostadsgår­dar, i cykelförrå­d i husbolag och på allmänna platser. En del av cyklarna har förvarats i låsta utrymmen, men olåsta. I en del fall är ett uppbrutet lås det enda som finns kvar.

Enligt Jyrki Aho säljs de flesta av de stulna cyklarna i olika köp- och säljforum på internet och på loppmarkna­der. En del av cyklarna tas i delar och säljs som reservdela­r. Köparen har en särskild skyldighet att ta reda på en begagnad cykels ursprung.

– Den som köper stöldgods kan göra sig skyldig till häleri antingen avsiktligt eller av oaktsamhet. Varningskl­ockorna borde ringa om säljaren till exempel begär 100 euro för en cykel som är som ny och värd 400 euro.

När man köper en begagnad cykel är det därför bra att be säljaren visa sitt identitets­bevis och inköpskvit­tot på cykeln, särskilt om det är en nyare cykel. Polisen rekommende­rar att man betalar in beloppet på säljarens bankkonto.

Dessutom ska cykelns ramnummer gärna kontroller­as, eftersom det ofta finns tecken på att någon försökt få bort ramnumret om cykeln är stulen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland