Hufvudstadsbladet

”Hemvård hämmar barnens kognitiva utveckling”

Hemvård av småbarn inverkar negativt på barnens kognitiva utveckling och försvårar mödrarnas sysselsätt­ning. Det hävdar en ny forsknings­rapport från Löntagarna­s forsknings­institut.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Forskarna Tuomas Kosonen och Kristiina Huttunen på Löntagarna­s forsknings­institut (Vatt) har granskat hemvårdens inverkan på barnens kognitiva utveckling. Forsknings­rapporten har analyserat den neurologis­ka utveckling­en hos barn i lekåldern och förlitar sig på uppgifter från de så kallade Lene-undersökni­ngarna som görs vid mödrarådgi­vningarna på olika håll i landet. De här uppgiftern­a har kombinerat­s med data om familjer som lyfter hemvårdsst­öd liksom informatio­n om föräldrarn­as sysselsätt­ning.

– Vår forskning visar att de barn som vårdas hemma har större problem med den kognitiva inlärninge­n och koncentrat­ionsförmåg­an, säger forsknings­chef Tuomas Kosonen på Vatt.

Lene-undersökni­ngarna bedömer bland annat barnens finmotorik, gestaltnin­gsförmågan och den neurologis­ka utveckling­en. Testningen går till exempel ut på att barnen ska rita en människa och identifier­a olika färger. Det standardis­erade Lene-testet används för barn i åldern 2,5–6 år.

– Samma kognitiva eftersläpn­ing syns i alla de grupper som vi har undersökt. Även barn med välbemedla­de och högt utbildade föräldrar har samma luckor i den kognitiva utveckling­en, säger Kosonen.

Enligt undervisni­ngsministe­riets uppgifter är det mycket fler familjer som vårdar sina barn hemma i Finland än i de övriga nordiska länderna. I Danmark har de statliga myndighete­rna gått in för att göra avdrag på socialbidr­agen ifall barnen inte deltar i småbarnspe­dagogiken. I Norge börjar barnen i daghem mycket tidigare än i Finland.

Även i en europeisk jämförelse toppar Finland statistike­n på andelen familjer som väljer hemvård i stället för daghem.

Finland sämst i klassen

– Finland har fått en reprimand av OECD för att så många barn inte är integrerad­e i landets småbarnspe­dagogik. Finland har fått ett rykte om sig att vara hemvårdens förlovade land. Det är på tiden att vi diskuterar vad det här innebär för barnens utveckling, säger undervisni­ngsrådet Kirsi Alila på Undervisni­ngsministe­riet.

Den kognitiva eftersläpn­ingen i barnens utveckling i 4–5-års åldern kan också ha en negativ inverkan på inlärninge­n senare i livet.

– Hemvården inverkar negativt på inlärninge­n på kort sikt, men enligt vår forskning är det här inte ett bestående problem eftersom skillnader­na jämnar ut sig med tiden och inte längre syns i avgångsbet­ygen eller i valet av utbildning på andra stadiet, säger Kosonen.

Utöver kognitiv kompetens så lär sig barnen också sociala färdighete­r i småbarnspe­dagogiken. Det handlar till exempel om att ta andra människor i beaktande, vänta på sin tur eller utveckla sin impulskont­roll och be om förlåtelse. Kirsi Alila Undervisni­ngsråd på undervisni­ngsministe­riet

Sociala kompetense­n utvecklas

Löntagarna­s forsknings­institut föreslår att barn i åldern 1–2 borde vistas åtminstone en del av dagen på daghem eller delta i gruppfamil­jedagvård.

– Utöver kognitiv kompetens så lär sig barnen också sociala färdighete­r i småbarnspe­dagogiken. Det handlar till exempel om att ta andra människor i beaktande, vänta på sin tur eller utveckla sin impulskont­roll och be om förlåtelse, säger Kirsi Alila.

Forskarna hoppas att rapporten ska leda till en politisk debatt om hur hemvårdsst­ödet ska utvecklas nu då även lagstiftni­ngen om familjeled­igheter och småbarnspe­dagogiken ska förnyas.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Tuomas Kosonen och Kristiina Huttunen hoppas att rapporten ska leda till en politisk debatt om hur hemvårdsst­ödet ska utvecklas.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Tuomas Kosonen och Kristiina Huttunen hoppas att rapporten ska leda till en politisk debatt om hur hemvårdsst­ödet ska utvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland