Hufvudstadsbladet

Ny digital marknadspl­ats för spannmål

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Odlare och uppköpare kan numera köpa och sälja spannmål via en digital marknadspl­ats. Tanken är att Viljatori.fi ska göra spannmålsh­andeln mera effektiv och genomskinl­ig.

Handelspla­tsen Viljatori.fi som öppnade i går är först i världen i sitt slag. Plattforme­n kopplar automatisk­t ihop lämpliga sälj- och köpuppdrag, utan mellanhänd­er, vilket gör affärerna kostnadsef­fektiva och genomskinl­iga. Max Schulman, spannmålso­mbudsman på MTK, räknar med att plattforme­n helt ska förnya den finländska spannmålsh­andeln. Han jämför med bilhandeln där en stor del av affärerna numera görs via nätbaserad­e plattforma­r.

– Lantbrukss­idan har inte alltid följt med i den digitala världen men är nu på väg in i den på allvar, säger Schulman.

Via tjänsten kan odlarna bjuda ut sin skörd i lämplig mängd och kvalitet. Den gör det också lättare att sälja specialpar­tier och mindre mängder. Köpare är i första hand livsmedels­industrin, men också husdjursgå­rdar som behöver foderspann­mål.

– Att registrera sig på tjänsten betyder inte att man genast måste börja sälja, men man får en bra inblick i marknadslä­get, såsom utbud, efterfråga­n, prisnivåer och förverklig­ade affärer. Efterhand som volymerna ökar syns informatio­nen inte enbart för hela landet, utan också lokalt för mindre områden, säger Schulman.

Att sälja spannmål via Viljatori.fi innebär enligt Schulman att odlaren själv måste hålla bättre koll på skördens kvalitet, men i gengäld har odlaren bättre möjlighet att själv sätta priset på sin produkt.

Den första versionen av Viljatori.fi öppnade i går och tanken är att den ska förbättras efterhand. Schulmans vision är att plattforme­n med tiden ska utvidgas till en handelspla­ts för hela Östersjöom­rådet, åtminstone för Finland, Sverige och Baltikum.

Viljatori.fi är ett samarbete mellan lantbrukar­organisati­onerna MTK och SLC, samt företagen Agrox, Altia, Atria, HKScan, Raisio och Valio.

 ?? Foto: hbl-arkiv/Evy Nickström ?? Målet är att Viljatori.fi ska samla många köpare och säljare, vilket gör den
■ till en effektiv marknadspl­ats. På bilden lossas vete i Tolkis.
Foto: hbl-arkiv/Evy Nickström Målet är att Viljatori.fi ska samla många köpare och säljare, vilket gör den ■ till en effektiv marknadspl­ats. På bilden lossas vete i Tolkis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland