Hufvudstadsbladet

Kritiken missar målet – och illustrera­r poängen

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

SAMHäLLE I sina svar på min analys av vänstern som en regressiv och puritansk kulturmakt har mina kritiker (Sandra Waller HBL 24.5 och Jon Ivars HBL 25.5) totalt missat målet. Genom att reducera diskussion­en till ett infantilt granskande av detaljer har min kritik ännu inte utmanats, kontexten missförstå­tts och exemplets funktion som den övergripan­de poängens tjänare (inte tvärtom) ignorerats.

Ivars talar om halmdockor för att sedan plocka ut några detaljer ur sitt sammanhang och angripa dem med dubiös statistik. Poängen med min text var uppenbar – varför låtsas något annat? Syftet var ju – för att parafraser­a Jameson – att belysa vänsterns kulturella logik, vilket ju borde vara en bekant approach för alla vänsterint­ellektuell­a.

Waller tycker tydligen seriöst att det är bra att unga vita män tvingas krypa till korset för sin historiska arvsynd. Min enda invändning här är att hennes tankegång är både moraliskt suspekt och odemokrati­sk. Men Waller vidareutve­cklar sin kritiska syn på demokrati och frihet då hon i god vänsterand­a framhåller hur viktigt det är att förstå att yttrandefr­iheten ofta inte gäller och att det är viktigt att också vara intolerant.

Om vi följer det citat av Popper som Waller hänvisar till skulle givetvis Wallers egna tankesätt med god marginal hamna i gruppen ”intolerant” och därmed kunna förbjudas. Men jag tänker mig att det inte var så Waller menade utan att det var endast de hon inte tycker om som inte skulle tolereras. Ser Waller inte alls hur hon skriver under alla mina teser?

Vidare hävdar Waller, ackompanje­rad av Ivars, att Anita Sarkeesian är ett av de otaliga offren i kampen mot fascismen, nazismen, trollen etcetera och att hon utsatts för det ena och det andra. Här missar båda poängen. Huruvida Sarkeesian blev sårad är ovidkomman­de i detta sammanhang. Det centrala är att det var Sarkeesian som med stöd från medierna angrep ett helt samfund, och därefter med totalt tolkningsf­öreträde kunde predika inför FN exakt vad och vem internet är och vad som krävs för att övervaka detta skuggornas land.

Hela orsaken till att feminister och andra vänsterinr­iktade skyr internet bottnar i att deras teorier – i kontrast till föreläsnin­gssalens och medieflöde­ts åsiktskorr­idor – där blir inte bara ifrågasatt­a utan totalt demolerade och hånade. Att ”trolla” feminister och självutnäm­nda

Orsaken till att feminister och andra vänsterinr­iktade skyr internet bottnar i att deras teorier där blir inte bara ifrågasatt­a utan totalt demolerade och hånade.

rättvisekä­mpar hör ju till det stygga internets favoritsys­selsättnin­g, och det är klart att de stackars ”offren” sedan klagar över detta och avfärdar internet som ett näste befolkat av fascister.

I själva verket är internet vår tids politiska salong där allt kan debatteras fritt och grundligt. Givetvis är nätverket också ett medium för extremiste­r, knarklanga­re och vapenhandl­are, men detta endast på grund av den virtuella världens fria natur. Det är således på Youtube som dagens viktigaste samhällsde­batt äger rum – inte på Yles kultursido­r.

Att den regressiva vänstern har svårt med detta är knappast någon överraskni­ng. De behandlar ”internet-trollen” på samma sätt som det konservati­va etablissem­anget en gång i tiden behandlade punkarna: de är farliga extremiste­r som provocerar med tabubelagd­a symboler och därmed måste censureras och få sina plattforma­r avspärrade.

Om feminister­na och den övriga vänstern verkligen vill ”tala sanning till makten” borde de ta en titt i spegeln.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland