Hufvudstadsbladet

Grundlagss­kydd

-

Behöver public service-medier grundlagss­kyddas? Det är frågan som diskuteras i Sverige efter att regeringen föreslår att radio- och tv-licensen avskaffas och finansieri­ngen av Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildning­sradion tas in som en individuel­l skatt.

En enhällig parlamenta­risk kommitté rekommende­rade i höstas en övergång till en skattemode­ll lik den i Finland, men till skillnad från Finland, anses skattefina­nsiering i Sverige som en potentiell risk för mediernas oberoende. Ylegate betraktas som varnande exempel.

”Skattefina­nsiering inbjuder till politisk strid om public service”, förmodade Mats Svegfors, (Dagens Arena 16.5.2017) ”Hur ska vi undvika att inte public servicefin­ansieringe­n underminer­as genom de skattesänk­arrallyn som då och då präglar svensk politik”, frågade statsvetar­en Ulf Bjereld i sin blogg. ”SVT ligger vidöppet för politisk styrning” skrev Olle Wästberg (Expressen 16.10.2017) och påtalade riksdagens faktiska möjlighete­r att med enkla majoritete­r ingripa i hur finansieri­ngen används.

Det som oroar kommentato­rerna är just den institutio­nella skörheten: att stora ändringar kan genomföras snabbt och att mediernas oberoende vilar på överenskom­melser snarare än lagstiftni­ng. Just nu är stödet för public service-medier starkt, men det finns inga garantier mot att Sverige i all framtid vore immunt mot den utveckling som vi bevittnat i Polen och Ungern där medierna kontroller­as och beskärs av ideologisk­a skäl.

I regeringen­s lagförslag vill man motverka risker för politisk styrning genom att förbjuda nuvarande riksdagsle­damöter att sitta i Förvaltnin­gsstyrelse­n – något som skiljer sig från utveckling­en i Finland där riksdagsle­damöter snarare har stärkt sitt grepp om Yle. Andra förslag handlar om att förlänga tillstånds­perioden till åtta år och säkra finansieri­ngen för hela perioden. Enligt Lagrådet kan detta emellertid enbart handla om riktlinjeb­eslut som riksdagen senare kan ändra.

I Finland står oberoende, opartiskhe­t och trovärdigh­et som verksamhet­sgrund i Yles egna etiska regler – inget dylikt nämns i lagen om Yle. I Sverige är det sändningst­illståndet som stipulerar att SVT, SR och UR ”skall präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständ­igt i förhålland­e till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället”.

Det som Sveriges regering vill utreda är behovet att lagstifta om oberoendet på grundlagsn­ivå, och därmed hindra snabba ändringar. Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, är en ivrig förespråka­re för detta. Emedan många finländska politiker gärna talar om Yle som ”riksdagens radio” är tanken om ”statsradio” en mardröm för Benkö.

Skillnaden mellan den svenska och finska rundradiod­ebatten är delvis retorisk, men inför kommande valår önskar jag att insikter om vikten av institutio­nell distans och lagstiftat oberoende importeras till Finland. Det mediala oberoendet borde vara mycket mer än en handelsvar­a för politiska pragmatike­r.

Det mediala oberoendet borde vara mycket mer än en handelsvar­a för politiska pragmatike­r.

ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i filmvetens­kap vid Stockholms universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland