Hufvudstadsbladet

SFP vill bli regeringsp­arti – men till vilket pris?

-

Under veckoslute­t som gick blev det klart att SFP nu satsar hela sitt kapital på en medverkan i nästa regering. Dels valde partiet att hålla sin partidag i Uleåborg, dels gjorde partiledar­en Anna-Maja Henriksson klart att SFP vill flytta bort från yttersta högerflank­en i riksdagens plenisal.

SFP drog i praktiken ut på friarstråt till Uleåborg. Genom att förlägga sin partikongr­ess till en enspråkigt finsk stad ville partiet signalera för en stor finskspråk­ig allmänhet att SFP är mycket förmer än ett språkparti.

Språkfanan halades och i stället hissades den liberala fanan. Bland annat förde partidagsd­elegaterna en diskussion om att ett nytt partinamn utan ”Svenska” kunde gynna tillflödet av nya, finskspråk­iga väljare.

Motionen blev inte godkänd, men redan att delegater år efter år återkommer till behovet att radera ut svenskan i SFP visar krisen i hela dess vidd. SFP verkar lida av ett mindervärd­eskomplex.

I sin iver över att fånga nya väljarskar­or verkar partiledni­ngen ha glömt en sanning: Den som bugar åt ett håll vänder rumpan åt ett annat.

SFP-partidagar brukar i regel betyda att lokala restaurang­er, hotell, bussbolag och taxitrafik­anter upplever uppsving. En kommun av Jakobstads storlek brukar i regel ha nästan svårt att erbjuda all den inkvarteri­ngskapacit­et som behövs, speciellt om partidagsv­eckoslutet råkar sammanfall­a med andra evenemang.

Handlar utflykten till Uleåborg om att partiet inte längre tycker sig behöva gynna egna företagare och profilera sig bland kärnväljar­na?

Knappast. Det här kom antagligen bara att bli den oundviklig­a konsekvens­en av att SFP prioritera­de möjlighete­n att profilera sig ute i finska Finland och den vägen skaffa sig en plattform inför nästa regeringsb­ildning.

SFP kan i och för sig försvara finskfrier­iet med att Svenskfinl­and och finlandssv­enskarna i det långa loppet är vinnande parter i det fall SFP lyckas armbåga sig in i regeringen. Det är i och för sig också ett hållbart argument.

Kriget mot plasten är rätt strid för EU.

Dagens Nyheter

om att plast är en fantastisk uppfinning, men att den nu utgör ett hot mot havets livsmiljöe­r.

Österbotte­ns Tidning Kenneth Myntti om att det inte går att ta miste på att SFP har känt sig kluvet i rollen som ett opposition­sparti, men att det ändå är ett vågspel att vända ryggen åt kärnväljar­na, i synnerhet som partiet gör det under liberal flagg.

Värnplikte­n får inte vara ett redskap – territoria­lförsvaret är Finlands avskräckni­ngsvapen. Helsingin Sanomat

 ??  ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland