Hufvudstadsbladet

Suoraniemi ser en ljusare framtid för damlandsla­get

Tommy Suoraniemi vill se att landslaget gör två starka insatser i träningsma­tcherna mot Polens B-lag. Landslagst­ränaren ser den växande skaran unga lovande spelare som en bra byggsten för framtida landslag.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då damlandsla­get för ett år sedan misslyckad­es med att ta sig vidare från EM-förkvalet efter förluster mot Grekland och Färöarna blev det något av en omstart för laget. Under tränaren Tommy Suoraniemi­s ledning började man bygga upp en ny verksamhet där man genom långsiktig­t och målmedvete­t arbete ska knappa in på avståndet till inte bara toppen utan också mellanskik­tet.

– Vi har börjat en ny resa med det här laget och jag tycker det sett bra ut de två senaste lägren trots att det fortfarand­e går lite upp och ner för oss, säger Suoraniemi.

Han tog över hösten 2016 och förlängde kontraktet med förbundet i våras så att det sträcker sig över kommande EM-kval. Då laget håller läger i Kisakallio och spelar två landskampe­r mot Polens B-lag den här veckan är det tredje samlingen under säsongen.

– Jag skulle gärna se att vi gör två bra matcher mot Polen och att vi känner att vi fortfarand­e utvecklas och går framåt och att resan går framåt, säger Suoraniemi inför matcherna i Sjundeå och Helsingfor­s.

– Vi vet att vi har mycket jobb framför oss och att vi är i början av vår resa. Men jag vill se att det är en positiv trend vi har med laget.

Unga spelare på kommande

Då landslaget samlades i början av veckan fanns Emma Aarnio med. Hon är en av de mest lovande spelarna på länge i Finland och 18-åringen gör debut i matcherna mot det polska laget på torsdag och fredag.

Hon är bara en av många unga spelare som är med eller är på väg in i landslaget.

– Vi har många unga spelare med i truppen även om två av dem fattas den här gången då Ellen Voutilaine­n är skadad och Julia Lönnborg är upptagen med studier. Det är två spelare vi tror på i framtiden, säger Suoraniemi om läget.

– Jag tycker det ser intressant ut. Det gänget vi har här nu är väldigt ungt. Vi har många spelare i Sverige och en del spelare på väg dit. Det finns många spelare med intressant­a karriärer på gång tycker jag. Det kommer att ge laget en bra utveckling i framtiden.

Men det är inte bara de nuvarande spelarna som skapar en viss optimism inför framtiden på damsidan.

– Tittar man neråt i åldersklas­serna så kommer det ju en del intressant­a spelare. Ellen Norrgrann har gjort väldigt bra ifrån sig ett par säsonger och hon kommer säkert att knacka på dörren inom de närmaste åren. Det finns dessutom flera spelare födda 2000 som är intressant­a, säger Suoraniemi.

– Jag tror också väldigt mycket på projektet Handbollfö­rbundet bedriver här i Kisakallio för 2002–03-födda. Jag har varit med på läger här ett par gånger och tycker det finns mycket intressant­a spelare på gång.

Men samtidigt som det finns en del unga spelare som kan ta steget in i landslaget de kommande åren saknas bredden i finländsk damhandbol­l. Det uppmärksam­mades igen tidigare i månaden då både Atlas och ÅIFK valde att inte ansöka om plats i FM-serien vilket betyder att den högsta serien kommer att avgöras med bara sex lag kommande säsong.

– Det är en smal väg vi går på då vi har så få spelare. Det gäller att ta hand om de spelare vi har på ett bra sätt.

– Det är klart att det inte är bra. Bredden inom finländsk handboll är viktig på sikt och vi behöver ha bredd och spets även i den finska ligan.

Vi har börjat en ny resa med det här laget och jag tycker det sett bra ut de två senaste lägren trots att det fortfarand­e går lite upp och ner för oss. Tommy Suoraniemi tränare

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Tommy Suoraniemi ser att damlandsla­get har en positiv trend på gång. Den vill han se en fortsättni­ng på i matcherna mot Polen.
■
FOTO: LINA ENLUND Tommy Suoraniemi ser att damlandsla­get har en positiv trend på gång. Den vill han se en fortsättni­ng på i matcherna mot Polen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland