Hufvudstadsbladet

Lilja inför HD-prövning: Håller igen

Högsta domstolen ska behandla ishockeysp­elaren Jakob Liljas dom för misshandel – ett uppmärksam­mat fall i Sverige, som kan visa var gränsen går för våld i rinken.

- HBL-SPT-TT

Jag tänker mig för mer. Om det är gruff på isen kanske jag håller igen. Jag vet inte om nån tycker det är roligt att sätta dit mig eller polisanmäl­a mig.

Rättsproce­ssen har tagit tid och fokus. När fallet tas upp av Högsta domstolen är Jakob Lilja dessutom en annan ishockeysp­elare än tidigare.

– Jag vill spela på gränsen men i vissa lägen håller jag igen, säger den misshandel­sdömde 24-åringen.

Det var den 5 mars 2015 i ett allsvenskt derby som den dåvarande Röglespela­ren crosscheck­ade Malmöbacke­n Jens Olsson i nacken. Hovrätten fastslog i september i fjol tingsrätte­ns dom om misshandel av normalgrad­en med villkorlig­t straff och dagsböter. I går togs fallet upp i Högsta domstolen, där Lilja hoppas bli helt frikänd.

– Det är speciellt. Man trodde väl inte att man skulle komma hit nån gång i livet, säger Lilja.

Han berättar att rättegånga­rna stulit tid och fokus från ishockeysa­tsningen, särskilt i början. Resultaten i tingsrätte­n och hovrätten har påverkat Lilja även på isen, där han är försiktiga­re än tidigare. I och med Liljas överklagan­de har domarna inte vunnit laga kraft men i och med att straffet är villkorlig­t skulle ett ”återfall” kunna bli ödesdigert.

– Jag tänker mig för mer. Om det är gruff på isen kanske jag håller

Det är klart att man inte ska ta dumma utvisninga­r men samtidigt ska man kunna spela på gränsen. Det har försvunnit lite, för man har det här i bakhuvudet. Jakob Lilja

igen. Jag vet inte om nån tycker det är roligt att sätta dit mig eller polisanmäl­a mig, säger han.

”Svårt att ta in”

Lilja menar att han inte kan vara den ishockeysp­elare han vill vara.

– Det är klart att man inte ska ta dumma utvisninga­r men samtidigt ska man kunna spela på gränsen. Det har försvunnit lite, för man har det här i bakhuvudet.

Lilja tror inte att en fällande dom mot honom skulle påverka andra spelare.

– Det kan vara svårt att ta in det om man inte själv har blivit dömd. Det finns i mitt huvud men det är svårt för andra som inte har varit här att tänka på det under match, säger han.

”Inget brott”

I HD åberopar försvaret ny bevisning i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL kommer att visas.

– Alla ska vara lika inför lagen. Man kan inte bara välja: ”Det här fallet ska vi testa. De andra bryr vi oss inte om”. Så säger man inte till folk som misshandla­r folk på gatan: ”Vi tar den här men skiter i den där”, säger Lilja.

Försvarsad­vokaten Mats Tornéus anser att fallet är av stor principiel­l betydelse.

– Vad gäller i idrotter där det ingår kampmoment och där man som spelare samtycker till både smärta och skada under spelets gång? Det är viktigt med ett vägledande prejudikat så att man vet var gränsen går och när man riskerar att bli dubbelbest­raffad. För det är vad det handlar om. Jakob har redan fått ett strängt straff av disciplinn­ämnden. Vi menar att händelsen följer spelets idé och även om det är en regelövert­rädelse är det inget brott och då ska man inte straffas i allmän domstol, säger han.

Enligt Högsta domstolen meddelas domen om ”några veckor”.

– Det är bra att de funderar ordentligt för det är en väldigt viktig dom, säger Tornéus.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? De tre senaste säsongerna spelade Jakob Lilja i Linköping, som också mötte målvakten Kevin Lankinens HIFK
■ i Champions Hockey League.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO De tre senaste säsongerna spelade Jakob Lilja i Linköping, som också mötte målvakten Kevin Lankinens HIFK ■ i Champions Hockey League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland