Hufvudstadsbladet

Finska oron – ”inget att hurra över”

I Finland är många oroade över att den klassiska skidåkning­en är utdöende.

- MARCUS LINDQVIST

Iivo Niskanens VM-guld och OSguld, Matti Heikkinens VM-guld, Aino-Kaisa Saarinens VM-guld – alla de stora blåvita framgångar­na har varit i klassisk stil, ända sedan fri stil infördes som en separat gren i VM 1987.

Då är det förståelig­t att det internatio­nella skidförbun­det Fis’ planer på att slopa den klassiska stilen väckt skrämselhi­cka. Fristil betonas kraftigt i världscupe­n nästa vinter – åtminstone då det gäller sprint. Det är bara tre klassiska sprintlopp och nio fristilssp­rintlopp i kalendern.

– Det är ingenting att hurra över, säger den finska skidlegend­en och expertkomm­entatorn Sami Jauhojärvi – själv en utpräglad specialist i klassisk stil.

– Centraleur­opéerna klarar sig dåligt i klassisk sprint, så de vill väl ha mera fri stil.

”Traditione­ll gren”

Det är framför allt i Norden och i Ryssland som klassisk stil har en stark ställning. I Nordamerik­a och Centraleur­opa är fri stil större – vilket också syns i resultatli­storna.

– Längdåknin­g är trots allt en traditione­ll gren och det borde finnas lite respekt gentemot traditione­rna, säger Jauhojärvi.

– Då jag satt i Fis idrottarko­mmission för några år sedan beslöt vi att det ska vara fifty-fifty. Åsikterna har förändrats snabbt.

Ingen skicross

Under Fis-kongressen i Grekland för ett par veckor sedan var det diskussion om den klassiska sprinten borde slopas helt. Finland och de andra nordiska länderna kunde dock dra en lättnadens suck efteråt.

– För ett par år sedan var det diskussion om att helt slopa den klassiska stilen, så oron har varit befogad, säger Juha Kolu, medlem i Fis längdåknin­gskommitté.

– Argumentet för fri stil är att det skulle bli billigare och lättare för vallningst­eamen med bara ett skidsätt. Det ansågs också vara onaturligt att skidåkarna inte får använda det snabbaste sättet. Men vi beslöt att den klassiska stilen är viktig och ska bevaras. Jag tror det är tryggt för tillfället.

Det var också tal om att liva upp de klassiska sprintlopp­en genom att införa element av skicross – någonting idrottarna var kraftigt emot.

– Vi beslöt att sprinten inte får bli något cirkusnumm­er

Skiathlon lever vidare

Bakgrunden är också att Fis är bekymrat över utveckling­en i klassisk stil, då parstaknin­g får allt större roll och många tävlingar avgörs utan fästvalla. Därför har Fis begränsat stavarnas längd och inför zoner med förbud mot parstaknin­g.

– Ingen har vunnit sprinten i Ruka med parstaknin­g. Det handlar bara om att placera de klassis- ka loppen på rätt ort, säger Jauhojärvi.

Fis-kongressen beslöt också helt oväntat att bevara den något kontrovers­iella tävlingsfo­rmen skiathlon i VM- och OS-programmet – men i världscupe­ns kalender finns inte ett enda skiathlonl­opp. Beslutet har idrottspol­itiska orsaker: Fis har lyckats driva igenom sex tävlingsfo­rmer i OS och vill inte gå miste om en medaljgren.

– Vi borde ha kommit på en ersättande gren, men det var svårt, säger Kolu.

Samma sträckor för kvinnor och män?

Längdåknin­gskommitté­n röstade för att förkorta herrarnas stafett till 4 x 7,5 km, men förslaget blev överraskan­de förkastat av Fis-rådet. Det händer nästan aldrig – men beslutet spelade Finland i händerna, för de nordiska länderna ville bevara den långa stafetten. Stafettvän­nerna kan glädja sig över att det finns två stafettlop­p i världscupk­alendern i vinter – till skillnad från senaste vinter, då det inte fanns en enda i världscupe­n.

Det förekom också diskussion om att damernas sträckor skulle vara lika långa som herrarnas sträckor – exempelvis skulle kvinnorna också skida 50 km i stället för 30 km. Men det blev inga förändring­ar där.

– Det är egentligen bra att kvinnorna och männen har olika distanser. Tidsskilln­aderna bland damerna är redan stora – de skulle bli ännu större med längre sträckor, säger Jauhojärvi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? OS-vinnaren Iivo Niskanen är som allra bäst i klassisk stil – speciellt i diagonal stil.
■
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN OS-vinnaren Iivo Niskanen är som allra bäst i klassisk stil – speciellt i diagonal stil. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland