Hufvudstadsbladet

Nyckelknip­an är inte plagiat

- PIA INGSTRöM

Sanna Manders bilderbok Nyckelknip­an är ett självständ­igt verk. Upphovsrät­tsrådets utlåtande befriar författare­n och grafikern Sanna Manders Finlandia Junior-vinnare från plagiatank­lagelserna.

Jenni Erkintalos och Réka Királys plagiatank­lagelser mot Sanna Manders bok Nyckelknip­an (Schildts & Söderström­s) är enligt upphovsrät­tsrådet obefogade.

Erkintalo och Király bad om ett utlåtande från upphovsrät­tsrådet. I sin begäran ansåg de att Sanna Manders bok har stora likheter med deras bok Talo kulman takana, och att Mander har utnyttjat innehåll, illustrati­oner och idéer ur den. Båda berättelse­rna utspelar sig i ett höghus.

Upphovsrät­tsrådet har däremot kommit till slutsatsen att anklagelse­rna saknar fog. Höghuset med dess invånare är en vanlig miljö i barnböcker och det finns flera exempel på det. Dessutom avviker de båda böckernas innehåll från varandra, både text- och bildmässig­t. Likheterna är så få att Manders bok inte kan anses vara ett plagiat eller en omarbetnin­g. Upphovsrät­tsrådet anser att båda bilderböck­erna är självständ­iga verk.

Upphovsrät­tsrådets bedömning sammanfall­er helt med den som HBL:s kritiker, bilderboks­forskaren Maria Österlund gjorde när boken nominerade­s för Finlandia junior i november 2017.

– Jag har gått igenom båda böckerna från pärm till pärm och hittar enstaka bilder med viss samstämmig­het vad gäller färg. Men i formspråke­t liknar de inte varandra, säger Österlund och påminner om att visuella och litterära trender finns också i bilderboks­genren.

– Ingen har patent på ett höghus. Höghuset med dess persongall­eri är en given miljö för en barnbok och det finns flera exempel på det.

Mander tilldelade­s både Finlandiap­riset för barn- och ungdomslit­teratur och Rudolf Koivuprise­t (2017) för bilderboke­n Nyckelknip­an (Avain hukassa S&S).

 ?? ILLUSTRATI­ON: SANNA MANDER ??
ILLUSTRATI­ON: SANNA MANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland