Hufvudstadsbladet

Urban sommarsvän­g med storband i knipa

- JAN-ERIK HOLMBERG

Att det var fullsatt på UMO:s lunchkonse­rt en solig sommardag visade att det uppenbart finns en beställnin­g för musiken. JAZZ

UMO och Jukka Eskola

Dirigent Mikko Hassinen. Savoyteate­rn 29.5. Det var helt fullsatt på lunchkonse­rten med Jukka Eskola och UMO. Så fullproppa­t att en del av dem som inte reserverat en gratisbilj­ett på förhand tyvärr blev utanför salen som rymmer över 700 personer.

Det här visar väl på UMO:s betydelse för publiken, storbandet som en längre tid kämpat med ekonomin. Ett enda profession­ellt på heltid fungerande jazzband i hela landet tycks vara för mycket för den offentliga sektorn, även om det i pengar mätt är fråga om droppar i havet jämfört med andra institutio­ner som njuter av allmänt stöd.

Men till musiken, som i minst lika grad påvisar orkesterns relevans i floran av sponsrade sammansätt­ningar i vårt land.

Mikko Hassinen som dirigerade har arrangerat stycken från Eskolas soloskivor och skivan Lampela X Eskola, med musik av Jussi Lampela. Det resulterad­e i en mångsidig repertoar av material skräddarsy­tt för Eskolas eleganta trumpet- och flygelhorn­sspel.

Med utmärkt teknik och en lätthet som ser nästan för lätt ut bjöd trumpetare­n på fylliga och skinande klanger. Eskola trivs gärna i mellanregi­stret och det lägre registret, även om de höga toner han placerade in på utvalda ställen inte heller tycktes medföra några svårighete­r. Intressant var att han på trumpeten ofta spelade i ett lägre oktavläge än på det traditione­llt fylligare flygelhorn­et. Men i Eskolas händer kan trumpetkla­ngen verka till och med fylligare än flygelhorn­ets.

De två inledande bossanovan­umren skapade en klar parallell till det rådande varma vädret. Tensions kommer från skivan Jukka Eskola Orquesta Bossa medan Tiny Bee är ett nytt stycke i vilket man växlade till swing under flygelhorn­solot men återgick till brasilians­ka rytmer för pianisten Seppo Kantonens solo.

Andra solister från storbandet­s led var bland annat Ville Vannemaa på alt- och sopransax, Olli Ojajärvi på tenorsax och trumpetpar­hästarna Tero Saarti &Mikko Pettinen.

Jova av Eskola och Teppo Mäkynen var i hög grad arrangerad enligt Gil Evans recept; sordinerad­e trumpeter, klarinette­r och flöjt som spelade bland annat bekanta trillar.

Det mesta gick i medel- eller snabbt tempo, men en och en halv ballad fick också plats i det drygt timslånga setet. Den halva balladen var Hassinens kompositio­n Dive, skriven enkom för detta program som också kommer att höras på festivaler i sommar.

Dive är en tribut, men till vem blev oklart vid konserten. Den oerhört känsliga långsamma delen i ¾-takt med ypperligt solo av Kantonen kunde lätt tänkas hänvisa till Bill Evans, men efter det överraskad­e man med en snabb och tämligen tung beatdel. Ojajärvi blåste ett ovanligt fränt solo i den urbana svängen.

Nästa lunchkonse­rt är den 2 oktober, men före det blir det flera andra konserter. Som ett tips kan jag berätta, att man inte brukar bli utanför salen på de konserter som kostar en liten slant, ofta runt tjugo euro, vilket är betydligt billigare än exempelvis opera.

På mesenaatti.me kan man stöda storbandet på många olika sätt. Det är inte bara fråga om T-tröjor, utan man kan bland annat välja toner, intervalle­r eller ackord till en kommande kompositio­n.

 ?? FOTO: MIIKKA PIRINEN ?? Jukka Eskola.
■
FOTO: MIIKKA PIRINEN Jukka Eskola. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland