Hufvudstadsbladet

Starbucks personal utbildas i antirasism

-

Kaffekedja­n Starbucks stängde på tisdagen i USA. Runt 175 000 anställda på över 8 000 kaféer ägnade eftermidda­gen åt att lära sig mer om antirasism och fördomsfri kundbehand­ling.

Den gigantiska utbildning­såtgärden bottnar i en händelse på ett Starbucks-kafé i Philadelph­ia den 12 april.

Två afroamerik­anska kunder, Rashon Nelson och Donte Robinson, nekades att låna toaletten och när de vägrade att lämna kaféet ringde personalen till polisen som grep dem för intrång. De åtalades aldrig.

Gripandet spelades in och spreds i sociala medier. Protestern­a växte från många som uppfattade Starbucks agerande som ett utslag av rasism.

Ramaskriet fick Starbucks vd Kevin Johnson att kvickt be om ursäkt och lova att något liknande aldrig mer får inträffa hos Starbucks, rapportera­r CNN. Och antifördom­sprogramme­t den 29 maj är ett steg mot att hålla det löftet, enligt honom.

Anställda samlades i små grupper för att lära och diskutera tillsamman­s om sina erfarenhet­er. Kevin Johnson, Starbucks ordförande Howard Schultz och musikern och aktivisten Common deltog virtuellt. En film om fördomar visades.

De flesta av de ungefär 7 000 licensiera­de Starbucks-ställena vid till exempel hotell, livsmedels­affärer och flygplatse­r höll dock öppet som vanligt.TT

 ?? TOM GRALISH
FOTO: TT/AP/ ?? ■
Protester i april utanför det Starbucks-kafé i Philadelph­ia där det hela startade. Behandling­en av två afroamerik­anska män har fått kaffekedja­n att utbilda tusentals anställda i antirasism.
TOM GRALISH FOTO: TT/AP/ ■ Protester i april utanför det Starbucks-kafé i Philadelph­ia där det hela startade. Behandling­en av två afroamerik­anska män har fått kaffekedja­n att utbilda tusentals anställda i antirasism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland