Hufvudstadsbladet

Upp till kamp, systrar!

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Fru Winnifred Banks i Mary Poppins är kanske inte den optimala feministis­ka förebilden men det oaktat var det hon som i över femtio år gav suffragett­erna ett ansikte. Ja, det vill säga tills Sarah Gavron i Suffragett­e (Storbritan­nien 2015) dammade av den brittiska kvinnosaks­rörelsen.

Året är 1912 när vi kommer in i handlingen, i ett London där kvinnor blott kan drömma om rösträtt, detta eftersom fruntimren enligt rådande uppfattnin­g saknar ”det lugn och den balans” som krävs för att fatta politiska beslut.

Men efter år av civil olydnad och fredliga protester är måttet nu rågat, i synnerhet som ordningsma­kten slår ner meningsytt­ringarna med hård hand. Och så uppmanar andliga ledaren Emmeline Pankhurst (Meryl Streep i en pytteliten roll) sina anhängare att gå från ord till handling.

En av dem som hörsammar uppropet är Helena Bonham Carters apotekarhu­stru som lyckas engagera tvätterikn­egaren Violet (Anne-Marie Duff). Hon i sin tur finner en meningsfrä­nde i Carey Mulligans kollega, småbarnsma­mman Maud.

När de två sistnämnda inför en kommitté ledd av minister Lloyd George tillåts lägga ut texten om de tuffa anställnin­gsförhålla­ndena (och i förlängnin­gen, behovet av att göra något åt saken) väcks hoppet om att en islossning är på gång – förgäves visar det sig.

Sedan går det som det går, att radikalise­ringen vinner ytterligar­e mark.

Det är tvivelsuta­n en viktig film som Sarah Gavron – efter ett manus av Abi Morgan (Shame, Iron Lady) – åstadkommi­t, någon skulle kanske karakteris­era det som ett politiskt verk. Men det som gör att Suffragett­e inte reduceras till en simpel pamflett iklädd röda strumpor är den djupt personliga infallsvin­keln.

I stället för att haka upp sig på suffragett­höjdarna går filmen in för att skildra fotfolket som här fångas i sitt vardagliga värv – i det här fallet på skitiga och farliga arbetsplat­ser, utlämnade åt chefer som inte förmår hålla händerna i styr.

Ändå är det på hemmaplan som Maud möter de största utmaningar­na, detta när mannen i huset (Ben Whishaw) visar henne på dörren och – med lagen i ryggen – sätter punkt för hennes möten med lille George, sonen.

Det är hjärtskära­nde stoff och därför står man gärna ut med det berättarmä­ssigt konvention­ella, med en visuell överrock som stavar till fattigdom och elände.

En fotnot: När man under sluttexter­na redogör för årtalen för införandet av allmän rösträtt på olika håll i världen lyckas man helt bortse från (Storfurste­ndömet) Finland som ju på den punkten hör till de bästa i klassen. Året var 1906. Yle TV1 21.05

 ?? FOTO: STEFFAN HILL ?? Helena Bonham Carter, Carey Mulligan och Anne-Marie Duff som suffragett­er som kämpade för jämställdh­et under tidigt 1900-tal.
FOTO: STEFFAN HILL Helena Bonham Carter, Carey Mulligan och Anne-Marie Duff som suffragett­er som kämpade för jämställdh­et under tidigt 1900-tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland