Hufvudstadsbladet

EU lovar motåtgärde­r efter ståltullar

USA inför tullar på stål och aluminium från EU från och med i dag. EU-kommission­en svarar med omedelbara motåtgärde­r och anmäler tullarna till Världshand­elsorganis­ationen WTO.

-

Ovissheten och ordkriget mellan USA och EU är över. USA beslöt införa tullar på stål och aluminium, vilket kan öka risken för handelskri­g.

Trumpreger­ingens beslut sätter punkt för månader av ovisshet och ordkrig mellan Bryssel och Washington om tullarna.

EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker kallar tullbeslut­et ”fullständi­gt oacceptabe­lt”. och EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström är besviken.

”Detta är en dålig dag för världshand­eln. Vi gjorde allt vi kunde för att undvika det här resultatet”, skriver Malmström i en kommentar.

Månader av dialog

Enligt Malmström har hon argumenter­at för en ”positiv transatlan­tisk handelsage­nda” i månader av dialog med amerikansk­a representa­nter, inklusive handelsmin­istern Wilbur Ross. Kravet har varit att EU som en allierad partner fullt ut och permanent, utan villkor, skulle undantas från tullarna.

Denna linje har enligt Malmström varit väl förankrad hos EUländerna­s regeringar.

”EU:s respons kommer att bli väl avvägd och i linje med WTO:s regler”, skriver Malmström.

Det blir en anmälan av USA:s ståloch aluminiumt­ullar till WTO, då de enligt EU-kommission­en uppenbart står i strid med internatio­nella handelsreg­ler. Dessutom utlovar Malmström motåtgärde­r och skyddstull­ar för att inte EU:s stål- och aluminiumt­illverkare ska drabbas.

Ser fram emot förhandlin­gar

Wilbur Ross säger i samband med att han bekräftar att tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent införs på varor från EU, Mexiko och Kanada, att han vill fortsätta förhandla om handelsfrå­gor.

– Vi ser fram emot fortsatta förhandlin­gar, både med Kanada och Mexiko å ena sidan, och med EU, för det är andra frågor som vi också måste få lösta, sade han på en presskonfe­rens enligt Reuters.

Ross uppger dock inte vad USA vill ha för eftergifte­r från EU:s sida för att eventuellt häva tullarna.

Tullbesked­et kom bara några dagar efter det att USA:s president Donald Trump beslutat om en utredning av liknande tullar på bilar och lastbilar från EU.

Tullar på motorcykla­r och jeans

Ratinginst­itutet Moody’s säger att utsikterna för USA:s stålindust­ri på 1–1,5 års sikt har förändrats från stabila till positiva till följd tullbeslut­et.

Motåtgärde­r mot USA-tullarna har redan aviserats av EU. Det har flaggats för tullar på amerikansk­a varor för 2,8 miljarder euro, bland annat motorcykla­r, jeans och jordnötssm­ör.

 ?? FOTO: TT-AP/CHINATOPIX ?? Ett grundlägga­nde problem för stål- och aluminiumi­ndustrin globalt är överkapaci­tet, inte minst i Kina.
FOTO: TT-AP/CHINATOPIX Ett grundlägga­nde problem för stål- och aluminiumi­ndustrin globalt är överkapaci­tet, inte minst i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland