Hufvudstadsbladet

En legend vandrar ut ur bilden

John Carroll Lynchs regidebut är en hyllning till Harry Dean Stanton och som karaktärss­tudie är filmen en fullträff. Stanton gör sitt livs roll och den blev hans nästsista innan han gick bort i fjol 91 år gammal.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliismell­berg@ksfmedia.fi

Veteranskå­despelaren Harry Dean Stanton gör sin sista huvudroll i Lucky, en film inspirerad av hans eget liv.

DRAMA Lucky

Regi: John Carroll Lynch. Manus: Logan Sparks, Drago Sumonja. Foto: Tim Suhrstedt. I rollerna: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Beth Grant, Ed Begley Jr, Tom Skerritt.

Wim Wenders bitterljuv­a Paris, Texas (1984) vandrade Harry Dean Stanton målmedvete­t genom öknen och in i folks medvetande. Han är en av dessa skådespela­re som sällan spelar huvudrolle­n men alltid står ut. Karriären inleddes redan på femtiotale­t och han hann ses i klassiker som Cool Hand Luke (1967), The Godfather part II (1974), Alien (1979) och Repo Man (1984) innan genombrott­et som den tystlåtna ökenvandra­ren Travis kom. Stanton var då 57 år gammal.

I John Carroll Lynchs regidebut Lucky (2017) återvänder Stanton till det karga amerikansk­a landskapet och än en gång visar sig ökenlandet vara den plats där Stanton blommar. Han spelar Lucky, en nittioårig excentrisk man som har haft lång tid på sig att odla sina rutiner. Varje dag stiger han upp, tvättar sig, kokar kaffe, gör yoga och klär på sig. Sedan går han till kaféet och löser korsord, via butiken för att köpa mjölk och cigaretter och hem för att titta på tv. Slutligen hamnar han i baren för att smågnabbas med de övriga stammi- sarna (Beth Grant, James Darren och David Lynch, underlig och underbar som alltid).

Meditativ kvalitet

Det repetitiva ger filmen en meditativ kvalitet som förstärks av omgivninge­n, en sömnig småstad långt från allt och befolkad av mestadels vänliga själar som även de följer sina rutiner.

En morgon kollapsar Lucky medan han kokar sitt kaffe. En läkare (härliga Ed Begley Jr.) undersöker honom men kan inte hitta någon annan orsak till fallet än ålder. Lucky är visserlige­n något av en vetenskapl­ig anomali – kärnfrisk vid nittio års ålder, med starka lungor trots att han röker ett paket om da- gen – men kroppen orkar inte hur länge som helst. Lucky är en ensamvarg, stolt över att inte behöva någon och bekväm i sin ateism, men incidenten får honom att börja tänka på sin egen mortalitet och den oundviklig­a döden.

Lågmäld suverän

Lynchs film är en öm och kärleksful­l hyllning till Harry Dean Stanton, denna lågmälda suverän inom amerikansk film. Manusförfa­ttarna Logan Sparks och Drago Sumonja har lånat detaljer ur Stantons eget liv och rollen är specialskr­iven för honom. Det finns inte mycket till handling och filmen är stundvis aningen övertydlig i sin vilja att utforska huvudkarak­tärens inre resa, men som karaktärss­tudie är Lucky en fullträff. Stanton gör sitt livs roll och Tim Suhrstedts kamera fångar uppmärksam­t detaljerna. Hur han går, hur han tittar på folk, hans händer, hans röst. Det är ett nöje att titta på.

Lucky är också ofrivillig­t ett farväl. Filmen blev Stantons nästsista – han dog 2017, 91 år gammal. Det är svårt att tänka sig en mer passande svanesång. I Paris, Texas vandrade Stanton ut ur öknen och in i bild, i Lucky vandrar han in i öknen och ut ur bild. Cirkeln är sluten.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNOLIA PICTURES ?? Harry Dean Stanton gör sin sista huvudroll som en gammal man i en liten by.
FOTO: MAGNOLIA PICTURES Harry Dean Stanton gör sin sista huvudroll som en gammal man i en liten by.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland