Hufvudstadsbladet

Kritiskt papper om vårdreform­en väcker debatt

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Riksdagens revisionsu­tskott blev i går klart med sitt utlåtande om vårdreform­en. Mest frågetecke­n väcker kostnadska­lkylerna. Utskottet betecknar det som ”osannolikt” att både målsättnin­garna om större tillgång till vård och kostnadsin­besparinga­rna kan nås samtidigt.

Vårdreform­en är ”mycket viktig och motiverad” skriver revisionsu­tskottet i sitt färska utlåtande – men pappret är i övrigt fullt av frågetecke­n.

Utskottet var enhälligt – både regeringsp­artier och opposition­spartier oroar sig alltså för att kostnadska­lkylerna innehåller många obesvarade frågor.

Bland annat beräknas harmoniser­ingen av vårdperson­alens löner kosta mellan 75 och 700 miljoner, men utskottet hänvisar till sakkunniga som säger att det kan kosta ännu mer.

En annan fråga är hur man ska hindra bolag från att plocka russinen ur kakan – sådana kunder som kan kosta mindre än staten betalar för dem, till exempel de som redan har företagshä­lsovård i samma bolag.

Utskottet efterlyser också svar på vad det innebär om man i framtiden vill ändra någonting i vårdsystem­et, då marknaden redan är öppnad och företag kan driva rättsproce­sser. Utskottet föreslår att de avtal som görs med privata bolag ska innehålla en klausul om landskapet­s rätt att ändra sin politik.

Aggressiv skatteplan­ering behövs det också verktyg mot för att inte skattemede­l ska driva utomlands, skriver utskottet.

– Finansutsk­ottets utlåtande innehåller kritisk text om hur det är möjligt att uppnå besparinga­r, och revisionsu­tskottets utlåtande kom i dag. Läser regeringen alls riksdagens utlåtanden och förstår ni vad det står i dem? frågade Anna-Maja Henriksson (SFP) på riksdagens frågetimme.

Reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) säger att hon läst finansutsk­ottets utlåtande.

– Vi ska också komma ihåg de instanser som bedömt att vi behöver göra reformen för att bromsa kostnadsök­ningar i framtiden när befolkning­en åldras: OECD har gjort det och EUkommissi­onen, säger Vehviläine­n.

Revisionsu­tskottet var enhälligt om oron över att målsättnin­garna inte förverklig­as, säger utskottets ordförande Eero Heinäluoma (SDP) .

– Kostnadern­a kan snarare öka, då det kommer ny service och efterfråga­n växer, säger Heinäluoma och hänvisar till ett pilotproje­kt med kundsedlar i Tavastehus, där efterfråga­n på service ökade under försöket.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) svarade att den budgetstyr­ning som staten har kommer att ha stor betydelse. Det är där det är tänkt att staten ska bromsa kostnadsök­ningen.

– Men faktum är att väldigt mycket hänger på hur landskapen omsätter allting i praktiken. Det blir i alla fall starkare områden som arrangerar vården, arton i stället för över tvåhundra, med tillgång till teknologi och möjlighet att bygga vårdkedjor. Ingen av oss kan med säkerhet säga vad det betyder i euro, men förutsättn­ingarna byggs nu, säger Orpo.

Sipilä har inte sett läckta pappret

Timo Harakka (SDP) frågade om läckan i grundlagsu­tskottet – då en skiss över ett ofärdigt utlåtande läckt till IltaSanoma­t – och frågade om läckan gått till regeringen.

– Det är allvarligt om det är så att regeringen skaffat sig ett utkast för att försäkra sig om att lagarna går igenom, och ännu allvarliga­re om man använt sig av publicitet, sade Harakka och frågade om ministrarn­a hade fått tillgång till utkastet som läckte.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) avfärdar det.

– Läckan är en mycket allvarlig sak. Vi står också här och svarar på frågor om ett utkast som vi inte har. Jag har det inte! Och Orpo här bredvid mig sufflerar att han inte heller har det. Grundlagsu­tskottet ska vara helt oberoende utan någon styrning från regeringen, och jag kan garantera att vi inte sysslat med det, säger Sipilä.

Grundlagsu­tskottet kan eventuellt bli klart med sitt utlåtande om vårdreform­en redan i dag. Utlåtandet går till social och hälsovårds­utskottet som är det utskott som ska göra ett betänkande. Tidtabelle­n släpar redan en eller ett par veckor efter den ursprungli­ga. Hur länge det tar beror på hur mycket ändringar som behöver göras i lagtextern­a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ■
Enligt finansmini­ster Petteri Orpo har statens budgetstyr­ning stor betydelse – det är där kostnadsök­ningen ska bromsas. Men han påpekar att väldigt mycket hänger på hur landskapen omsätter allting i praktiken.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ■ Enligt finansmini­ster Petteri Orpo har statens budgetstyr­ning stor betydelse – det är där kostnadsök­ningen ska bromsas. Men han påpekar att väldigt mycket hänger på hur landskapen omsätter allting i praktiken.
 ?? ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA / ?? ■
Reformmini­ster Anu Vehviläine­n säger att reformen behövs eftersom befolkning­en åldras.
ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA / ■ Reformmini­ster Anu Vehviläine­n säger att reformen behövs eftersom befolkning­en åldras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland