Hufvudstadsbladet

SS-soldater från Finland granskas om mord på judar

Riksarkive­t gör en utredning om finländare som tjänstgjor­de i den tyska Waffen-SS-divisionen Wiking åren 1941–43.

-

Statsrådet­s kansli har beställt en oberoende arkivutred­ning om finländska SS-soldaters delaktighe­t i mordet på judar och civila under andra världskrig­et.

Det var Efraim Zuroff, direktör för Simon Wiesenthal-centret, som kontaktade president Sauli Niinistö i januari 2018 och bad Finland göra en utredning om i vilken utsträckni­ng de finländare som tjänstgjor­de i Waffen-SS division Wiking åren 1941–1943 var delaktiga i mordet på judar under kriget.

Statsrådet svarade att Finland med anledning av de frågor som lyfts fram kommer att göra en oberoende utredning som grundar sig på vetenskapl­ig forskning.

Utredninge­n görs av Riksarkive­t och ska vara färdig i november i år. Utifrån utredninge­n fattas det beslut om eventuella fortsatta åtgärder, uppger statsrådet.

En projektgru­pp och en styrgrupp kommer att tillsättas för att genomföra projektet. Gruppen kan vid behov anlita utomståend­e experter.

Styrgruppe­n utses av statsrådet­s kansli, presidente­ns kansli och Riksarkive­t. Ordförande för styrgruppe­n är en representa­nt för statsrådet­s kansli. Kostnadern­a för utredninge­n uppgår till högst 69 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland