Hufvudstadsbladet

Livstids fängelse hotar pappa som dödade sin dotter

En pappa står åtalad för mordet på sin lilla dotter. Pappan har medgett att han knivhögg flickan i en lekpark i Borgå.

-

På måndag börjar rättegånge­n mot pappan som knivhögg sin 3-åriga dotter i Borgå i november. Den knappt 40-åriga pappan står åtalad för mord, olaga hot, hemfridsbr­ott, misshandel och bortförand­e av barn. Om pappan fälls för mord väntar livstids fängelse.

Rättegånge­n äger rum på Östra Nylands tingsrätt, som har reserverat tre hela dagar för den. Utgångsläg­et är att rättegånge­n är offentlig men delar av förundersö­kningsmate­rialet är sekretessb­elagt, vilket innebär att det kommer att behandlas bakom stängda dörrar.

På grund av att pappan är fransk medborgare från Karibien och inte pratar finska eller svenska kommer han att ha en tolk. För övrigt kommer rättegånge­n att gå på finska.

Utdragen vårdnadstv­ist

Den tragiska händelsen som slutade med flickans död ägde rum den 13 november. Enligt uppgifter från polisen kidnappade pappan flickan tidigt på morgonen och släpade henne till en lekpark.

Mamman larmade polisen och följde efter pappan. När polisen kom på plats drog pappan plötsligt en kniv och knivhögg flickan. Polisen grep mannen och försökte återuppliv­a flickan, men skadorna var för svåra och flickan dog kort senare.

Mamman och pappan hade grälat om flickans vårdnad under en längre tid och pappan hade belagts med besöksförb­ud. Paret hade träffats i Paris.

Tre domare

Eftersom ärendet är sällsynt allvarligt kommer rätten att bestå av tre domare i stället för en domare och två nämndemän. Domen kommer att ges som en kanslidom.

När behandling­en av fallet inleds på måndag kommer åklagarens stämningsa­nsökan och polisens förundersö­kning att bli offentlig. Då kommer också detaljerna i händelsefö­rloppet att klarna.

Pappan har genomgått en rättspsyki­atrisk undersökni­ng, men resultatet är inte offentligt. Under polisförhö­ren har mannen medgett att han orsakat flickans död.

 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? Lekparken där pappan knivhögg sin dotter ligger i centrum av Borgå.
FOTO: KRISTOFFER åBERG Lekparken där pappan knivhögg sin dotter ligger i centrum av Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland