Hufvudstadsbladet

Kievs problem är spegelseen­de och sovjettänk

-

varför skjuter ukraina sig själv i foten?

Den frågan har jag ställt mig själv ända sedan onsdagseft­ermiddagen då det blev klart att Arkadij Babtjenko inte alls är död utan deltog i ett fejkat mord. Sedan dess har den ukrainska ledningen dränkts i kritik. OSSE, Reportrar utan gränser och flera andra respektera­de organisati­oner, för att inte tala om journalist­er och intellektu­ella, säger det självklara: Att man inte kan ljuga för att bevisa att man är ute i sanningens ärende.

Men Ukrainas president Petro Porosjenko är tvärtom mycket nöjd med sig själv.

– Hjärtat slår fortare när man ser alla reaktioner i medierna. Jag visste ju hela tiden hur det egentligen förhöll sig. Men ingen på presidenta­dministrat­ionen visste något, sade en självbelåt­en Porosjenko i går.

Jag läste det och tänkte: Milda makter. Han avslöjar ju precis vad det handlade om: Att få det internatio­nella samfundet att reagera.

Å ena sidan är det helt obegriplig­t. Om man gör misstaget att som president för ett land dra hela det internatio­nella samfundet vid näsan så borde man väl minimera skadan genom att åtminstone låta bli att jubla över sin lyckade lögn.

Å andra sidan demonstrer­ar Porosjenko­s uttalande med all önskvärd tydlighet Ukrainas två problem.

Problem nummer ett: Den ukrainska statsledni­ngen är fullkomlig­t övertygad om att väst alltid kommer att backa upp dem, oavsett hur de agerar.

Problem nummer två: Ukraina, ett land som har offrat mycket för att få bli en del av Europa, har fortfarand­e stora problem med sitt sovjetiska arv. Den ukrainska statsledni­ngen tror helt uppriktigt att det är okej att ljuga lite om man kan vinna på det. Det är exakt samma fenomen som vi ser i Ryssland, och som grundar sig i den relativism som är de postsovjet­iska samhällena­s gissel: Alla ljuger lika mycket, alla är lika goda kålsupare.

Samtidigt befinner sig Ukraina i ett informatio­nskrig där man efter ett antal smockor från ryskt håll nu går in för att allt är tillåtet. Så har Porosjenko och den ukrainska säkerhetst­jänsten SBU av allt att döma resonerat när det gäller fallet Babtjenko.

De tog gruvligt fel. Den sortens misstag är ingen ovanlighet när det gäller statsledni­ngar. I sin strålande bok Stalin ja Suomen kohtalo (Stalin och Finlands öde) beskriver den finländska historiker­n Kimmo Rentola på pricken det spegelseen­de som har fått många statsmän att göra obegriplig­a misstag. De gör misstag därför att de är övertygade om att motparten resonerar på exakt samma sätt som de själva.

Men i väst vinner statsledni­ngar aldrig något på att dra folk vid näsan. De förlorar tvärtom sin trovärdigh­et.

Jag är inte säker på att Porosjenko har lärt sig något. Utmärkande för spegelseen­de är att man inte tittar sig omkring över huvud taget.

Det är mycket svårt att förstå hur någon i den ukrainska statsledni­ngen eller underrätte­lsetjänste­n kunde tro att showen kring Babtjenko tjänar Ukraina. Men allt tyder på att det var precis vad man trodde.

ANNA-LENA LAURÉN

Korrespond­ent i Moskva

 ?? Foto: Lehtikuva/afP/Sergei SuPinSkij ?? Arkadij Babtjenko dök upp livslevand­e.
Foto: Lehtikuva/afP/Sergei SuPinSkij Arkadij Babtjenko dök upp livslevand­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland