Hufvudstadsbladet

Danmark slog fast förbud mot burka

Från den 1 augusti riskerar den som bär burka och niqab i Danmark att straffas med dryga böter. Dansk Folkeparti anser att fenomenet är ”oförenligt med dansk kultur”.

-

Danska folketinge­t har nu klubbat igenom ett förbud mot ansiktstäc­kande klädsel, bland annat burka och niqab, i det offentliga rummet från och med den 1 augusti. Av totalt 105 närvarande folketings­ledamöter röstade 75 för ett förbud.

Vid en första överträdel­se mot förbudet ska det betalas böter på 1 000 danska kronor (134 euro). Från den fjärde gången och därefter blir det böter på 10 000 danska kronor (1 343 euro).

Dansk Folkeparti (DF) hade tidigare föreslagit att överträdel­ser skulle kunna ge fängelse, men lyckades inte samla en majoritet för detta. DF röstade i stället för det liggande förslaget.

Upp till polis

Polisen ska få instruktio­ner om hur förbudet ska hanteras. Justitiemi­nister Søren Pape Poulsen, från regeringsp­artiet Konservati­ve folkeparti, har tidigare sagt att lagen inte handlar om att polisen ska slita av burkor och niqab från kvinnor på gatan. De ska utdöma böter och upp- mana kvinnorna att gå hem. Det blir upp till polisen att avgöra om ansiktet syns för lite.

Efter förhandlin­gar under våren ställde sig Socialdemo­kraterna till slut bakom regeringen och Dansk Folkeparti, vilket varit avgörande för att förslaget skulle gå igenom. Under omröstning­en var det en folketings­ledamot från Socialdemo­kraterna som röstade emot. Folketings­ledamöter från Liberal Alliance – ett av partierna i trepartire­geringen – röstade emot, med undantag från de som är ministrar.

– Idén att kriminalis­era någon som man anser är ett offer, det förstår jag inte riktigt, säger Joachim B Olsen från Liberal Alliance, en av dem som röstade nej, till Danmarks Radio.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti­s talesperso­n i integratio­nsfrågor, tycker att beslutet innebär att landet nu tydligt sätter ned foten mot burka och niqab, som han inte anser hör hemma i Danmark.

 ?? Foto: tt-ritzau ScanPix/MadS cLauS raSMuSSen ?? Folketinge­t i Danmark har röstat för ett förbud för niqab och burka.
Foto: tt-ritzau ScanPix/MadS cLauS raSMuSSen Folketinge­t i Danmark har röstat för ett förbud för niqab och burka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland