Hufvudstadsbladet

Ingen ska behöva välja mellan mat och medicin

- ANETTE KARLSSON vice ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

SAMHäLLE Regeringen har bjudit på dramatik under den senaste tiden. Riksdagsle­damöter har hoppat från en grupp till en annan och den ena efter den andra meddelar att de kommer att rösta emot regeringen­s förslag, därtill alla olösta frågor kring ett eventuellt landskapsv­al, bara för att nämna några exempel. Regeringen­s landskapso­ch vårdreform har hela tiden innehållit stora problem, men nu ser det ut som att den ”faller”. En sak är klar, vi kommer snart att ha riksdagsva­l. Partierna är i startgropa­rna och det börjar synas i den offentliga diskussion­en.

Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinnes första maj-tal väckte mycket diskussion. Regeringsp­artierna, med Samlingspa­rtiet i spetsen, skällde ut förslaget om att öka de minsta garanti- och folkpensio­nerna under en längre tid med hela hundra euro i månaden. Kritikerna påstod att förslaget inte går att förverklig­a på grund av pengabrist.

Samtidigt har Centerns, Samlingspa­rtiets och De blås (samt tidigare Sannfinlän­darnas) regering bland annat sänkt skatterna för miljonarv och stora gåvor. Pengar har hittats för regeringsp­artiernas egna målsättnin­gar, samtidigt har de genomfört massiva nedskärnin­gar i utbildning och i de allra fattigaste och sjukaste människorn­as inkomst. Inkomstkly­ftorna har ökat och välfärden minskat – detta har också statsminis­ter Juha Sipilä (C) erkänt.

Vi har i Finland cirka 180 000 pensionäre­r med en pension som är under 1 200 euro i månaden. Det handlar om nästan lika mycket människor som det finns invånare i Åbo. En ny studie av Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att fler än var tionde äldre låginkomst­tagare inte går till läkare på grund av pengabrist. Pensionäre­rnas låga inkomst är ett stort problem i vårt samhälle. I ett nordiskt välfärdssa­mhälle ska människor inte behöva välja mellan mat och medicin!

SDP föreslog redan i sin alternativ­budget för 2018 att de allra lägsta pensionern­a skulle höjas med 30 euro i månaden. Det skulle ha varit första steget för att rätta till situatione­n. Politik är att vilja. Men tyvärr har inte den här regeringen viljan att förbättra för de människor som har det sämst. Vilja fanns dock att fortsätta lägga ut fyra miljarder euro på företagsst­öd som enligt alla riksdagspa­rtier är ineffektiv­a. Dålig prioriteri­ng säger jag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland