Hufvudstadsbladet

Hög tid för bisysslor

- Upsala Nya Tidning Maria Ripenberg

I minst ett decennium har det larmats om massdöd av bin. 2010 dog en fjärdedel av de odlade bina i Sverige, samtidigt 80 procent i Tyskland. Otaliga rapporter från universite­t och myndighete­r utgår från märkbara förändring­ar. Det högintensi­va jordbruket är dock bara en delförklar­ing.

Den mest troliga, största orsaken till bidöden är varroakval­ster och virus från dem. Kvalstret är ett ganska nytt fenomen i Sverige som krävt nya regelverk och beredskaps­planer. I början gick det trögt, 2009 klagade Jordbruksv­erket fortfarand­e över brist på förebyggan­de åtgärder.

Massdöden av bin har givetvis ekonomiska dimensione­r. Globalt är binas insatser värderade till minst 153 miljarder euro per år – en svindlande summa. Utebliven pollinerin­g av raps, djurfoder, frukt och bär vore en total katastrof på alla sätt.

Vi ska inte tappa hoppet. Mycket kan göras för att motverka hoten. Varroakval­stret kan bekämpas bättre. Skogsbruke­t kan lämna fler ”bihotell” vid avverkning­ar. Världens odlare kan sluta ”droga” bin med neonikotin­oider. Jordbruket kan växla grödor – raps är bra för bin. Vi kan vårda hagmarkern­a bättre och sluta meja ned blommande ”ogräs” i dikesrenar­na.

Och alla som har en balkong eller en trädgård kan välja att plantera blommor som bina älskar. En varm försommar är perfekt för dylika bisysslor.

Italiens praesident har stået i en noget naer umulig situation. Valget mellem at redde sit land fra den økonomiske afgrund og samtidig gøre sig selv sårbar for beskyldnin­ger om indirekte statskup eller at følge parlamente­ts flertal og samtidig risikere at udløse en eurotsunam­i, som ville få den graeske eurokrise til at ligne skvulp på overfladen. Jyllands-Posten om att italienske presidente­n Sergio Mattarella­s lösning på regeringsk­risen inte håller i längden. Att påstå att monarkin kan ta ett steg framåt är en motsägelse i termer. Monarkin ’kan’ inte vara modern. Den är en institutio­n kvävd i damm och spindelväv och det enda moderna vi kan göra är att utplåna den. Expressen Kolumniste­n Malin Wollin undrar på vilket sätt prins Harrys och Meghan Markles bröllop var modernt.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland