Hufvudstadsbladet

Dansk dynamit lyfte Washington

Dansk hockeydyna­mit lyfte Washington till snabb revansch i den andra Stanley Cup-finalen mot skrällaget Vegas.

-

Dansk dynamit blev ett begrepp i mitten av 80-talet när det danska fotbollsla­ndslaget charmade världen. Nu har den detonerat inom hockeyn också.

Lars Eller kan bli den förste danske spelaren som vinner Stanley Cup och det var JYP-bekantinge­n som såg till att Washington utjämnade finalserie­n till 1–1 i matcher. När Washington­s målspottar­e Jevgenij Kuznetsov klev av med en armskada redan i första perioden fick Eller ett större ansvar. Och det är han beredd på även i nästa match.

– Jag vet inte om ”Kuzy” kan spela nästa match, men om inte så är jag redo, vi är redo, säger Eller.

Efter en helgalen första final med tio mål, 6–4 till Vegas, lugnade det ned sig i den andra finalen. Washington spelade mera noggrant, spelade snabbare framåt från egen försvarszo­n och täppte till i mittzonen. Vegas tog ledningen för andra matchen i rad, men Washington kom tillbaka och gjorde tre raka mål. Lars Eller hade en klubba med i samtliga: han gjorde ett och spelade fram till två.

Matchhjält­e blev dock Washington­målvakten Braden Holtby, som räddade 37 av 39 skott. Med två minuter kvar gjorde han en alldeles osannolik räddning med klub- ban då Alex Tuch hade öppet mål.

– De täppte till mittzonen, där är de verkligen bra. Nu gäller det att utreda hur vi kan komma över mittzonen med puck och få bättre kvalitet i våra anfall, säger Vegascente­rn Erik Haula till Yle Urheilu.

– Det hänger på små saker.

?? FOTO: LEHTIKUVA/HARRY HOW ?? Lars Eller var en av Washington­s segerarkit­ekter.