Hufvudstadsbladet

Trädgårdst­omtar på villovägar

- KRISTER UGGELDAHL

Sherlock Holmes i animerad trädgårdst­omteversio­n bjuder på mera kalabalik än karaktär. ANIMATION

Sherlock Gnomes

Regi: John Stevenson. Manus: Ben Zazove. Röster, originalve­rsionen: Johnny Depp, Chiwetel Ejiofor, Emily Blunt, James McAvoy. På svenska, finska och engelska.

Någon som kommer ihåg Gnomeo & Julia (2011), animations­filmen där de unga tu dyker upp i skepnad av trädgårdst­omtar?

Nåväl, nu är det så dags igen. Och den här gången sker det i sällskap av Sherlock Gnomes, självutnäm­nd beskyddare av just trädgårdst­omtar.

Poängen är att där Sherlock och hans sidekick Dr Watson rör sig håller också ärkefiende­n Moriarty till. Och han, jättebebis­en, vill då inget annat än att klämma åt ”trädgårdsm­öblerna”.

Som en följd av detta kidnappas det också hemma hos Gnomeo och Julia, varpå man får lov att vända sig till den brittiske mästerdete­ktiven.

Dessvärre lyckas man under resans gång tappa bort varandra, även Watson hamnar på villovägar. Underförst­ått: det gäller att inte ta varandra för givet.

Mary J. Blige sjunger

Nog sagt om intrigen (och sensmorale­n), även om det bör sägas att det i Sherlock Gnomes finns rätt mycket av den varan, av olika slags ledtrådar och mysterier.

Efter ett besök i Chinatown följer en tur genom stadens kloaker och däremellan stöter Sherlock på en gammal flamma – med en röst lånad av Mary J. Blige – som stämmer in i ett sångnummer (annars är det ju Elton John för hela slanten).

Något påklistrat

Det finns gott om festliga idéer i Sherlock Gnomes och tempot och temperatur­en är det inget större fel på. Ändå vill det sig inte riktigt, kanske för att Sherlock Holmes-spåret känns något påklistrat, kanske för att trädgårdst­omtelooken inte inbjuder till några större karaktärsd­jup.

Allt det här gör att slutresult­atet inte är fullt så kvickt som det är tänkt. Och när man sedan i tredje akten bullar upp med det sedvanliga actionstuk­et blir det snudd på långtråkig­t.

Här var det mera kalabalik än karaktär, liksom.

 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES/METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES ?? Någon stjäl trädgårdst­omtar i staden – dags för Sherlock Gnomes att rycka in.
FOTO: PARAMOUNT PICTURES/METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES Någon stjäl trädgårdst­omtar i staden – dags för Sherlock Gnomes att rycka in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland