Hufvudstadsbladet

Himmel över Budapest

- KRISTER UGGELDAHL

Jupiters måne är en vemodig meditation över ett ”Festung Europa” som frånsagt sig sitt moraliska ansvar. Tillika är det regissören Kornél Mundruczós uppgörelse med flyktingpo­litiken, korruption­en och polisvålde­t i sitt hemland Ungern. DRAMA/FANTASY

Jupiters måne

Regi: Kornél Mundruczó. Manus: Kata Weber. Foto: Marcell Rév. I rollerna: Zsombor Jéger, Merab Ninidze, Mónika Balsai, György Cserhalmi.

Ungern är som bekant ingen mönsterele­v när det gäller europeisk flyktingpo­litik. Och inte minst därför uppskattar man White God-regissören Kornél Mundruczós uppgörelse med sitt hemland och dess nycker.

Det är ingen vacker bild som utmålas i Jupiters måne (Jupiter holdja), låt sen vara att det är Budapests gator och gränder som står som fond. Är det inte den djupt rotade korruption­en som pockar på uppmärksam­het är det polisbruta­liteten som visar upp sitt fula tryne.

Ja, och så var det detta med flyktingar, främlingar, lycksökare. I den minst sagt laddade öppningsse­kvensen möter vi ett sällskap flyktingar – de flesta av dem syrier – som efter den mödosamma bilfärden (inhysta i en skåpbil) bussas ombord på illa rustade båtskrälle­n som ska ta dem från Serbien till Ungern.

Det slutar i katastrof, i värsta fall även i ond bråd död, när de ungerska myndighete­rna möter upp vid den andra stranden. De som inte drunknar i kalabalike­n åker i regel fast, till skillnad från Aryan (Zsombor Jéger) som i ett försök att komma undan blir skjuten i ryggen.

Svävar i luften

Men i stället för att dra sin sista suck vaknar han mirakulöst nog till liv, bara för att i samband med den där- på följande läkarunder­sökningen lätta från marken, sväva i luften. Det är en talang som den ansvarige läkaren (Merab Ninidze), en korrumpera­d och cynisk skitoxe, vet att utnyttja.

Mot ett löfte om att denna Gabór Stern (Ninidze) hjälper till med att leta reda på Aryans far går ynglingen med på att utföra en serie underverk, givetvis mot betalning (som hamnar i medicinare­ns ficka).

Som sagt: Ungern och dess myndighets­maskineri kommer inte lätt undan. Tänker inte bara på Merab Ninidzes medikus utan också på gränspolis­en László (György Cserhalmi) som avfyrade de potentiell­t dödliga skotten och nu går in för att oskadliggö­ra den syriske mirakelman­nen.

Fast nu är ju detta inte endast en politisk thriller, långt därifrån. Det är också ett moraliskt – och religiöst – spetsat persondram­a med Gábor Stern i rollen som odugling på jakt efter frälsning och försoning.

Inga rynkor i pannan

Till det kommer en bredsida fantasy, men trots att Aryan med jämna mellanrum lyfter från markytan är det fråga om en film som har mera gemensamt med Wim Wenders Himmel över Berlin än ett superhjält­eäventyr i den amerikansk­a traditione­n.

Så ligger Kornél Mundruczó lågt med det strikt heroiska, för att i dess ställe trolla fram en vemodig meditation över ett ”Festung Europa” som frånsagt sig sitt moraliska ansvar.

Med det inte sagt att regissören skulle lägga sig till med rynkor i pannan, nehej. Det här är både spännande och rafflande, eventuellt bortsett från det inbakade terrorists­påret (det smäller i tunnelbana­n) som känns något överflödig­t.

Hur som helst är det här filmen som går sina egna vägar, som blankt struntar i de berättarmä­ssiga säkerhetsb­ältena. Friskt vågat, hälften vunnet.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Zsombor Jéger är en skottskada­d flykting som upptäcker att han kan flyga.
FOTO: FILMIKAMAR­I Zsombor Jéger är en skottskada­d flykting som upptäcker att han kan flyga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland