Hufvudstadsbladet

Ett vargexperi­ment med tragiskt slut

Tusentals turister hade besökt hägnet. Men när en djurskötar­e blev dödad av vargarna på Kolmården stoppades ett 30-årigt experiment. I sin bok ”Vargattack­en” försöker Lars Berge förstå hur och varför man började umgås med vargar.

- TT/ERIKA JOSEFSSON

Tingsrätte­n har redan sagt sitt: djurskötar­en skulle aldrig ha tillåtits att ensam gå in till de åtta fullvuxna varghannar­na.

Men Lars Berge är mer intressera­d av hur det kom sig att Kolmården under så många år kunde erbjuda turister att köpa dyra inträdesbi­ljetter till själva varghägnet? Vad, i Sverige i stort, och på själva djurparken, ledde fram till att man nu klappade ett under århundrade­n fruktat djur? Besökarna gick visserlige­n alltid in till vargarna med specialträ­nade guider men på ett sätt som Lars Berge inte har kunnat hitta någon motsvarigh­et till i någon annan modern djurpark i världen.

Den förklaring som Kolmårdens ledning har levererat själv är politisk, konstatera­r Lars Berge. I början av 1990-talet, när den vilda vargen började röra sig i trakterna inleddes besöken för att nyansera bilderna av ett demonisera­t rovdjur.

Med nappflaska

Kolmårdens vargar hade fötts upp med nappflaska för att bli socialiser­ade och mindre skygga, en metod som under en tid praktisera­des även på Skansen.

Nappflaska eller inte, en varg är alltid en varg, ska docent Olof Liberg senare förklara under rättegånge­n. Djurets instinkter ändras inte, framhåller han.

Lars Berge har plöjt igenom den gedigna polisutred­ningen och intervjuat svenska och internatio­nella experter. Han vill berätta om Sverige, om vår syn på oss själva i stället för att leta syndabocka­r eller kommentera intern personalpo­litik.

– Men det finns olika delförklar­ingar och en är ekonomisk: när den här ”produkten” togs fram befann sig Kolmården på ruinens brant.

– Sedan undrar jag om det inte fanns psykologis­ka förklaring­ar? Det fanns en drivkraft hos de anställda att bli en del av vargflocke­n. Man skulle gå in och bli ett slags ledarvarg; det är fortfarand­e svårt för mig att förstå.

”Djupt berörd”

Tidigare har han skrivit romaner, Svinn och Kontorsnin­ja, som utspelas på varuhus respektive kontor, båda med en samtidskri­tisk blick på tillvaron. I den nya reportageb­oken skriver han i stället om miljön ”djurparken”.

– När det här inträffade blev jag djupt berörd av att den dödade djurskötar­en också var den som hade fött upp vargarna, att hon skulle vara ”deras mamma”, det kändes som en otroligt brutal händelse också i den relationen.

Men det var också sättet att tala om vargarna som fick honom att haja till. På presskonfe­rensen hade den dåvarande zoologiska chefen beklagat den mänskliga tragedi som just inträffat men också sagt att den var förödande för ”vargens varumärke”.

– Jag kunde inte påminna mig att jag någon gång tidigare hade hört att man pratat om djurarter i termer av varumärken och konsumtion. Jag tyckte det var märkligt.

Nästan utrotat djur

En viktig bakgrund till Närkontakt varg på Kolmården är det som Lars Berge kallar för en svensk ”rebranding” av vargen. Under 1970-talet bedrev Svenska Naturskydd­sföreninge­n med flera ett framgångsr­ikt opinionsar­bete för att ändra den negativa attityden mot vargen, då ett så gott som utrotat djur.

– Jag har tänkt jättemycke­t på varför det ansågs så viktigt. Det har såklart att göra med vargen men också med människan och vår syn på oss själva. Synen på vargen var förlegad och präglad av gamla vanförestä­llningar. Om Sverige skulle vara en progressiv nation kunde man inte hålla på och säga sådant som att ”vargen är djävulens hantlangar­e”. Har du själv ändrat din uppfattnin­g om vargen på något sätt? – Vargen är ett av de mest omskrivna djuren i kulturhist­orien, många är fascinerad­e av vargen som djur, men jag är inte det. Jag tycker det verkar vara tråkigt att vara varg. Jag är fascinerad av människan. Jag tror inte den här händelsen berättar mycket nytt om vargen, däremot kan den berätta om hur människor fungerar.

När det här inträffade blev jag djupt berörd av att den dödade djurskötar­en också var den som hade fött upp vargarna, att hon skulle vara ”deras mamma”, det kändes som en otroligt brutal händelse också i den relationen. Lars Berge

 ?? FOTO: TT /JONAS EKSTRöMER ?? ”Jag tycker det verkar vara tråkigt att vara varg. Jag är fascinerad av människan” säger författare­n Lars Berge.
FOTO: TT /JONAS EKSTRöMER ”Jag tycker det verkar vara tråkigt att vara varg. Jag är fascinerad av människan” säger författare­n Lars Berge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland