Hufvudstadsbladet

Konst och kunskap möts på Hangö Teaterträf­f

I slutet av nästa vecka ordnas Hangö Teaterträf­f för 27:e gången i Finlands sydligaste stad.

- Hela programmet: www.hangoteate­rtraff.org sonJa MäKelä

Från torsdag till söndag fylls Hangö av initierade samtal och inhemska och internatio­nella föreställn­ingar för barn och vuxna. Det avslappnad­e umgänget är som alltid en viktig del av festivalup­plevelsen, och för det finns det både festivalba­stu, morgonyoga och klubb.

– Hangö Teaterträf­f som mötesplats, med allt som det medför mellan de olika programpun­kterna, är fortsättni­ngsvis central. Det är ju precis i de små stunderna som en festival skiljer sig från repertoart­eatern. På en festival skapas kollektiv som inte bara delar på en upplevelse, utan på en mångfald av upplevelse­r, säger styrelseor­dförande Jonas Welander.

Hangö Teaterträf­f fortsätter utveckla festivalen med program som kombinerar internatio­nellt, lokalt och ny finlandssv­ensk scenkonst. I årets program närmar man sig frågan om konstens och kunskapens gemensamma grund och skapar plats för möten mellan generation­er.

– Med årets festival fortsätter vi där vi blev förra året. Som grund har vi festivalen­s traditione­r och vi jobbar vidare mot nya möten över nations- och generation­sgränser för att hitta nya teateruttr­yck inom den finlandssv­enska teatern, fortsätter Welander.

Varierat program

I föreställn­ingen Nightwalks with Teenagers möts det lokala med det internatio­nella när kanadensis­ka gruppen Mammalian Diving Reflex tillsamman­s med ungdomar från Hangö för publiken på en nattlig promenad. I föreställn­ingen The Knowledge, av svenska koreografe­n och filmskapar­en Gunilla Heilborn, får man lära sig att navigera i världen och hur hjärnan fungerar.

På det rätt fullspäcka­de programmet finns också bland annat Amor fati av Anna-Mari Karvonen och Anni Puolakka, en föreställn­ing som sätter fokus på den antika relationen mellan människan och leran, samt Klockriket­eaterns omtyckta De langerhans­ka öarna med systrarna Stina och Ylva Ekblad. Några slutarbete­n av Teaterhögs­koleelever ses också, och i år har barnteater fått en större plats med tre olika föreställn­ingar som spelas flera gånger.

Från fredag till söndag diskuterar en kritikerpa­nel om morgnarna föregående dagens föreställn­ingar, och på fredag ordnas också ett samtal om de problem inom teaterfält­et som varit på tapeten den senaste tiden, från ohållbara maktstrukt­urer till sexuella trakasseri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland