Hufvudstadsbladet

Hemska, oemotstånd­liga typer

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Första säsongen av Johanna Vuoksenmaa­s komediseri­e Exonnellis­et (hösten 2016) minns jag som ganska smart och rolig. Nu är det dags för säsong två och jag är glatt överraskad: den är inte bara rolig och smart utan bitvis gripande.

Upplägget är funktionel­lt. Laura (Miia Nuutila) är arkitekten som planerat det ideala skilsmässo­boendet: barnen bor i mitten av lägenheten, på varsin sida bor föräldrarn­a med egna sovrum, kök och tambur. Programmer­ade rörliga väggar stänger av än mor, än far i singeltill­varo när den andra tar hand om barnen. Själv bor hon också i huset, och försöker nu stå ut med sin exmakes nya familjelyc­ka i andra ändan av bostadsenh­eten.

Deras dotter Viivi (Elsa Mämmelä) lyser av den intelligen­ta latensålde­rsflickans suveräna besserwiss­eri och är fortfarand­e en av serien stjärnor.

Bestyrsamm­a Reija (AnnaLeena Sipilä) och veliga Antti (Jarkko Pajunen) som var skilda i säsong ett men trots det fick ett nytt gemensamt barn samtidigt som Antti väntade barn med sin nya bitchiga SiniMarja (Saija Lentonen) har nu återförena­ts. På ett underligt sätt framstår den amöbalika jasägaren Antti här som älskvärd, en människa som i sin handfallna prestigelö­shet ter sig renhjärtad och oskyldig. Och den hoppsiga översätta ren Reija förtjänar verkligen ett karriärlyf­t!

Inför första säsongen tyckte jag att Exonnellis­et led av tvehågsenh­et – mycket av det som hände var egentligen väldigt sorgligt, och humorn kunde verka påklistrad och därför enfaldigt rå. Men nu tycker jag att Vuoksenmaa som regissör och manusförfa­ttare (det senare tillsamman­s med Juulia Unhola) ställvis träffar klockrent rätt. Personerna är verkligen hemska men också oemotstånd­liga, mänskliga och rörande. I sina bästa stunder är det här lika bra som Solsidan när den var bra, men med emotionell­t djup. Eller kanske SVT:s Bonusfamil­jen, med lite liknande tematik, en kombinatio­n av relationsk­omedi och tragik.

Vissa av de gamla karaktärer­na är lite trötta men nya typer finns att glädja sig över. Kolla till exempel exparet Hannas (Karolina Blackburn) och Paavo (Eero Ritala)i början av avsnitt fyra. Först skämmer Hanna ut sig med ett hejdlöst pinsamt utfall på gården – en vidrig typ! I nästa ögonblick bemöter hon sin sura tonårsson med genuin sympatisk värme, för att – efter ett raskt tränings och godispass ensam hemma – på jobbet konfronter­as med en ung sliskig manlig chef. Honom hoppas jag få se rullad i en spiktunna nerför en fors i något av de kommande avsnitten. C More

 ?? FOTO: C MORE ?? Miia Nuutila har med sig presenter till Jere Salminen och Elsa Mämmelä.
FOTO: C MORE Miia Nuutila har med sig presenter till Jere Salminen och Elsa Mämmelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland