Hufvudstadsbladet

Lättad regering fick många bakläxor

Opposition­en förutspår slutet på valfrihete­n efter grundlagsb­edömningen av vårdreform­en

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Vårdreform­en måste korrigeras på flera punkter, enligt riksdagens grundlagsu­tskott som nu har gett sitt utlåtande. Den främsta kritiken handlar om tidtabelle­n och då i synnerhet vad gäller valfrihete­n – den för Samlingspa­rtiet så viktiga frågan.

– Det krävs mycket arbete men det ser ut som om vi kan finna en lösning, kommentera­r partiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo.

Utskottet bedömer att förändring­arna kan göras i riksdagen, och att vårdreform­en alltså inte behöver göras om av regeringen fler gånger.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) är lättad och tolkar det som ett grönt ljus, men oro förekommer bland ledamöter i social- och hälsovårds­utskottet som nu ska ta över och lösa problemen. Också opposition­en är kritisk.

– Senast nu måste man erkänna att den här modellen inte kan fungera, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.

”Ännu återstår ett massivt arbete främst inom riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Det kan inte göras på några veckor, kanske inte ens på några månader. Det blir knappast lätt och säkert konfliktfy­llt”, skriver Susanna Ginman i ledaren.

– Förslaget är bättre än det tidigare, sett ur grundlagss­ynvinkel, säger utskottets ordförande Annika Lapintie (VF) och hänvisar till förra sommaren då lagpaketet om valfrihet i vården fick skrivas om.

Men utskottet förutsätte­r att flera ändringar görs, för att lagen ska kunna stiftas i normal ordning. Arbetet ramlar på socialoch hälsovårds­utskottet, som är det utskott som ska göra själva betänkande­t. Dessutom ska förslaget ännu tillbaka till grundlagsu­tskottet för granskning efter det.

Grundlagsu­tskottet strävar efter enhällighe­t, och enhälligt var det nu.

Tidtabell och pengar problem

Lapintie listar de centrala problemen, där tidtabelle­n är det mest centrala.

– Tidtabelle­n är fortfarand­e för knapp och kan leda till risker i att trygga patientsäk­erheten. Reformen måste genomföras stegvis enligt sektor och geografisk­t område. Övergångst­iden behöver förlängas, säger Lapintie.

Många landskap har redan kommit långt i förberedel­serna och utskottet föreslår därför att man kan lägga till en möjlighet för landskapen att ansöka om att börja tidigare.

Utskottet uttrycker också en oro över finansieri­ngen. Finansieri­ngslagen behöver därför ändras så att den bättre tryggar de grundlägga­nde rättighete­rna till service också i en avvikande situation eller kris.

En annan kritisk punkt för tidtabelle­n är frågan om hur valfrihete­n passar ihop med EU:s regler om förbjudet statsstöd då konkurrens­en öppnas.

– Det finns inte skäl att ta i bruk valfrihete­n förrän man försäkrat sig om relationen till reglerna om statsstöd, till exempel så att man gör en EU-notifikati­on till kommission­en, säger Lapintie.

Hon preciserar att utskottet lämnar över frågan till social- och hälsovårds­utskottet att bedöma. Det är alltså inte ett grundlagsk­rav, men en stark signal.

Ett alternativ utreddes inte

– Det allra klokaste vore att regeringen skickar en notifikati­on, en anmälan till EU-kommission­en omedelbart. Det är det enda kloka och det allra lättaste, säger Anna-Maja Henriksson (SFP) som är ledamot i grundlagsu­tskottet.

I utskottets utlåtande ser man också en annan möjlighet.

– Det är om regeringen går in för att klassa våra social- och hälsovårds­tjänster för så kallade SGEI-tjänster, vilket är en vokabulär man använder i EU, och som i sig kunde vara en lösning. Men det måste social- och hälsovårds­utskottet titta på.

SGEI-tjänster är någon tjänst som ett medlemslan­d anser att måste finnas tillgängli­g till rimligt pris och som inte kan tryggas bara med marknadsme­kanismer, men det är något som måste definieras i lagstiftni­ngen. Staten kan ge stöd för produktion­en av sådana tjänster så länge det inte är överkompen­sation.

”Grundlagsu­tskottet ser det som mycket beklagligt att regeringen inte alls i sitt förslag granskat möjlighete­n att motivera systemet med att det är fråga om SGEI-tjänster”, skriver utskottet i sitt utlåtande.

– Jag är övertygad om att regeringen gjort en missbedömn­ing när man valt att inte notifiera EUkommissi­onen. Av någon underlig anledning valde man att inte göra det, säger Henriksson.

En knepig punkt är att grundlagsu­tskottet redan en gång slagit fast att man inte kan tvinga landskapen att bolagisera tjänster. Det beslutet står utskottet fast vid oberoende av vad en EUutrednin­g ger.

– Modellen måste följa både EU-reglerna och grundlagen, säger Lapintie.

Språkrätti­gheter och dataskydd

En av de punkter utskottet tagit fasta på är den formulerin­g i lagförslag­et som sade att de som ger tjänster mot kundsedlar ”i mån av möjlighet” ska kunna trygga patientens språkliga rättighete­r. Det räcker inte, anser utskottet. – Alla finländare som berörs av reformen ska få en jämlik behandling, säger Henriksson.

Dessutom anser utskottet att dataskydds­regleringe­n är bristfälli­g. Vårdreform­en kommer att innebära att en stor mängd personuppg­ifter rör sig mellan vårdinstan­ser.

Wille Rydman (Saml) understryk­er att utskottet inte fäller vårdreform­en, som nu är i en bättre form än fjolårsver­sionen, utan bara pekar på de frågor som behöver ändras i behandling­en.

Tapani Tölli (C) vill understryk­a att det ofta är de problemati­ska punkterna som tas upp, medan det är fråga om en massiv helhet där många saker också gått framåt.

– Det saker som behöver ändras är allvarliga, men möjliga att korrigera om man närmar sig konstrukti­vt, säger Tölli.

Flera ledamöter tackar för att diskussion­en varit lugn trots press och stormar. Ville Niinistö (Gröna) säger att det utanför rummet förekommit en hel del press, men att stämningen innanför utskottet behölls saklig.

Anna-Maja Henriksson klassar utlåtandet som kritiskt och menar att regeringen ”inte gjort sin hemläxa” eftersom utskottet redan för ett år sedan fäste uppmärksam­het både vid EU-reglerna och att tidtabelle­n måste delas upp i faser.

– Skulle man ha beaktat det som grundlagsu­tskottet sagt tidigare skulle man inte ha de här problemen.

Wille Rydman inflikar ändå att utskottet för ett år sedan inte gick in på allting eftersom man då såg att lagen måste beredas på nytt.

– Även om vi för ett år sedan gav ett utlåtande hade vi inte förutsättn­ingar att utvärdera alla delar. Nu är det helt möjligt att korrigera lagförslag­et i riksdagen i stället för att återremitt­era det till statsrådet, säger Rydman.

 ?? Foto: NiklAs tAllqvist ?? Lättnad när grundlagsu­tskottet har blivit klart med ett enhälligt utlåtande om vård- och landskapsr­eformen. Ordförande Annika Lapintie
■ får en kram av Ville Niinistö. Fr.v. också Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola, Tapani Tölli, Martti Torvinen och Ville...
Foto: NiklAs tAllqvist Lättnad när grundlagsu­tskottet har blivit klart med ett enhälligt utlåtande om vård- och landskapsr­eformen. Ordförande Annika Lapintie ■ får en kram av Ville Niinistö. Fr.v. också Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola, Tapani Tölli, Martti Torvinen och Ville...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland