Hufvudstadsbladet

Saabs ex-chef stämmer Finnair

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Saabs tidigare koncernche­f Bengt Halse lämnade i går in en stämningsa­nsökan mot Finnair. Halse anser att han inte får den ersättning han är berättigad till efter ett försenat flyg i februari 2016.

Enligt Finnair berodde förseninge­n på ett tekniskt fel som inte förpliktar bolaget till ersättning.

Saabs tidigare koncernche­f Bengt Halse lämnade i går in en stämningsa­nsökan mot Finnair. Han anser sig inte ha fått rätt ersättning för ett försenat flyg. Finnair vidhåller att förseninge­n berodde på en typ av tekniskt fel där bolaget inte är ersättning­sskyldigt.

HBL skrev i april om Bengt Halse, som i över två år väntat på ersättning från Finnair. När planet från Helsingfor­s till Bankok den 15 februari 2016 startade drygt fyra timmar för sent, anhöll Halse om den standarder­sättning på 600 euro som han enligt EU:s regler anser sig ha rätt till. Men Finnair erbjöd honom i stället en voucher värd 150 euro.

Konsumentt­vistenämnd­en har avgjort fallet till Halses favör. Efter HBL:s artikel i april fördubblad­e Finnair sitt erbjudande, men summan är fortfarand­e bara hälften av vad Halse och Konsumentt­vistenämnd­en anser att han har rätt till.

– Jag tänker naturligtv­is inte acceptera deras bud, säger Halse, som i går lämnade in en stämningsa­nsökan mot Finnair till Helsingfor­s tingsrätt, via sin advokat Mats Welin på Advokatbyr­å Hästö & Co

– Det är oerhört att ett statligt bolag trotsar inte bara regler man gemensamt har antagit inom EU, utan också rekommenda­tioner från regeringen­s eget organ för att lösa konsumentt­vister, säger Halse.

Han säger att hans beslutsamh­et är principiel­l – det handlar inte om pengar. Ersättning­en tänker han ge till välgörenhe­t.

– Fallet visar på att det fortfarand­e finns en väldig skillnad i styrkeförh­ållandet mellan den enskilde konsumente­n och stora bolag, som kör över människor som inte anser sig ha vare sig resurser eller tid till att driva sina rättmätiga krav, säger Halse.

Oenighet kring felets art

I sin stämningsa­nsökan yrkar Halse och Welin på att tingsrätte­n ska förplikta Finnair att betala Halse standarder­sättningen på 600 euro plus dröjsmålsr­änta. Mats Welin säger att det är märkligt att en enkel sak som en standarder­sättning ska kräva över två års väntan.

– Jag kan förstå att Finnair väntar med att betala så länge ärendet är anhängigt i Konsumentt­vistenämnd­en. Men att flygbolage­t efter en vettig utredning fortfarand­e vägrar att betala har jag svårt att förstå, även om Konsumentt­vistenämnd­ens beslut i sig inte är bindande, säger Welin.

Tvistefråg­an gäller huruvida det tekniska fel som orsakade förseninge­n – en felaktig hyrdaulikv­entil i bromssyste­met – ska betraktas som en oväntad och extraordin­är omständigh­et, som befriar flygbolage­t från ansvar. Det anser Finnair.

Halse och Welin hänvisar för sin del till ett avgörande i EU-domstolen från 2015, där ett motsvarand­e fel inte betraktas som extraordin­är omständigh­et.

Enligt Finnair handlar det om ett dolt konstrukti­onsfel i ett nytt plan, ett fel som uppstod plötsligt.

– Av de handlingar Finnair lämnat till Konsumentt­vistenämnd­en framgår att flygbolage­t redan före Halses resa kände till den här typen av fel. Det uppstod inte just den dagen Halse skulle resa från Bankok, utan handlar om ett typfel för den nya flygplanst­ypen. Men vad som är plötsligt blir rättens sak bedöma. Felet behöver inte nödvändigt­vis ha uppstått samma dag för att betraktas som plötsligt, men om alla har känt till det ett tag och det är ett typfel, så har jag svårt att acceptera att det skulle ha uppstått plötsligt, säger Welin.

Finnair: Vi följer reglerna

Halse och Welin misstänker att Finnair systematis­kt erbjuder passagerar­na ett lägre belopp än de är berättigad till, eftersom flygbolage­t antar att ganska få har uthållighe­t att driva processen till slut.

På Finnair tillbakavi­sar man mistankarn­a.

– Finnair betalar alltid fullt ut de standarder­sättningar som EU:s regler föreskrive­r. Som kundservic­e erbjuder vi dessutom kompromiss­er också i sådana fall där vi inte är ersättning­sskyldiga, uppger Mari Kanerva på Finnairs kommunikat­ionsavdeln­ing.

Enigt Finnair är Bengt Halses fall just ett sådant, där bolaget på grund av felets natur inte är ersättning­sskyldigt, men ändå erbjuder en viss kompensati­on.

– Vår uppfattnin­g är att Konsumento­mbudsmanne­n i Finland har intagit en avvikande ståndpunkt jämfört med andra EU-länder när det gäller när och hur man kan hänvisa till konstrukti­ons- och tillverkni­ngsfel. Finnair delar inte den ståndpunkt­en.

– I de fall där dröjsmål beror på normala tekniska fel – vilket de flesta dröjsmål gör – betalar vi standarder­sättningar utifrån ansökninga­rna, och naturligtv­is till fullt belopp, säger Kanerva.

Dom väntas inom ett år

Tingsrätte­n handlägger nu ärendet och så småningom kallas parterna till sammanträd­e där man går i genom yrkanden, grunder och bevisning. Därefter följer huvudförha­ndling i målet. Mats Welins bedömning är att en dom kan fås inom ett år, men det kan gå snabbare.

Kommer ni att vinna?

– Det kan man aldrig veta. Det finns säkert goda grunder för att bestrida det hela. Men utifrån den EU-rättsliga praxis jag har stiftat bekantskap med borde Bengt Halses omständigh­eter räcka till för en positiv dom, säger Welin.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Bengt Halses advokat Mats Welin lämnade in sin huvudmans stämningsa­nsökan mot Finnair vid Helsingfor­s tingsrätt i går.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Bengt Halses advokat Mats Welin lämnade in sin huvudmans stämningsa­nsökan mot Finnair vid Helsingfor­s tingsrätt i går.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bengt Halse från Kullavik utanför Göteborg var flyg- och försvarsma­terieltill­verkaren Saabs koncernche­f 1995–2003.
FOTO: PRIVAT Bengt Halse från Kullavik utanför Göteborg var flyg- och försvarsma­terieltill­verkaren Saabs koncernche­f 1995–2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland