Hufvudstadsbladet

”Nya saker provas ofta på skolavslut­ningen”

Under skolavslut­ningsvecko­slutet är många barn och unga ute för att fira. Det är en fest då många unga prövar på nya saker för första gången. HBL har pratat med några av de vuxna som kommer att röra sig på gatorna i kväll.

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

I dag är det skolavslut­ning. Det betyder att många unga kommer att samlas för att fira i kväll.

– Alla unga dricker och super inte. Men skolavslut­ningen är en dag då man ofta provar saker, säger ungdomsarb­etaren Rosa Iskalachi som är en av de 60-tal vuxna som kommer att röra sig bland de unga i kväll.

■ I kväll kommer barn och unga att samlas för att fira på många håll i staden. För en del kommer det vara första gången man är ute på fest med kompisarna, och viljan att pröva på nya saker kan vara stor. Omar Abdi, Ansumana ”Keba” Sabally och Rosa Iskalachi jobbar som ungdomsarb­etare vid Helsingfor­s stad och har tillsamman­s en lång erfarenhet av att röra sig bland unga i staden. De kommer också i kväll att tillsamman­s med närmare 60 andra personer röra sig i Helsingfor­s.

– Vi går dit där de unga finns och vi är en vuxen närvaro på plats. Vi ger råd till de som behöver, och hjälper de som behöver hjälp, säger Ansumana ”Keba” Sabally.

Under skolavslut­ningsvecko­slutet kommer de att sätta fokus på att det går bra för grundskole­elever.

– Alla känner inte till sina gränser. Det kan vara första gången någon rör sig på ett nytt område, eller första gången som en person är full och den inte vet vart den är på väg, berättar Sabally.

De unga är smarta

Det har de senaste åren rapportera­ts att unga dricker mindre än tidigare, och det här är också något som ungdomsarb­etarna lagt märke till.

– På 90-talet låg unga utslagna överallt, nu är det inte alls på samma sätt, säger Sabally.

– De dricker inte alls lika mycket som förr. Kalasfyllo­r och avslocknin­gar som tidigare var vanligt vid de här stora festerna ser man inte så mycket mer. Det här har helt förändrats, säger Omar Abdi.

De säger att unga också blivit betydligt fiffigare med att söka upp informatio­n om hur alkohol och droger kan påverka kroppen.

– De som inte dricker eller använder droger, motiverar det med hälsan eller att det påverkar idrottspre­stationer. Det är en sorts motvikt. De unga är verkligen smarta när det gäller det här. Om de har velat ta reda på, så vet de nog vilka konsekvens­er alkohol eller cannabis kan ha långsiktig­t, säger Rosa Iskalachi.

Men då drickandet minskat säger de att cannabisen blivit synligare. Abdi framhåller att det nog alltid funnits, men hans kollegor säger att det är en tydligare trend nu.

– Det är inte lika undangömt längre, säger Iskalachi.

– Vi har gjort det här många år. Nu ser vi en sådan här trend, säger Sabally.

En droppe i havet

Under skolavslut­ningsvecko­slutet är det många organisati­oner som samarbetar­e och rör sig på gatorna. Ungdomsarb­etarna berättar att det här samarbetet bara blir bättre hela tiden.

– Samarbetet har blivit tätare med polisen och andra samarbetsp­artner för varje år. Informatio­nen går nu väldigt smidigt, säger Abdi.

De framhåller ändå att de bara är en droppe i havet. Under skolavslut­ningsvecko­slutet kommer ungefär 60 personer att röra sig i Helsingfor­s. De efterlyser också att andra vuxna håller ögonen öppna.

– Tänk att om det där var mitt barn, vad skulle jag då göra? Eller om det där var min lillasyste­r, vad skulle jag då önska? säger Iskalachi.

Samtidigt säger de att de unga också är bra på att ta hand om varandra.

– Ungdomar rör sig ofta i grupp. Och om det går dåligt för någon så är de unga bra på att söka hjälp. De tar kontakt med polisen, ungdomsarb­etare, nödcentral­en, och så vidare. De unga lämnar ingen som behöver hjälp. Ett större problem är kanske vad de sätter i munnen och varifrån de fått det. Sådana risker finns, säger Abdi.

Rosa Iskalachi lyfter också fram att de ofta stöter på att föräld- rarna inte vet var barnen rör sig.

– Jag menar inte att man ska vakta på sitt barn, för vuxna och ungas relation ska grunda sig på tillit. Men om det är frågan om 13–14-åringar så kan det vara bra att fråga vem kompisarna är, med vem du går och vart du går.

Det handlar om gemenskap

Att unga samlas och är ute och firar är förstås inte bara sammankopp­lat med problem.

– Det att unga samlas betyder inte att alla unga dricker, eller att alla unga använder droger. Det handlar om att samlas och om gemenskap, säger Iskalachi.

– Vårt jobb handlar inte om att gå ut och söka problem. Om det är glädje och trevlig stämning så vill vi vara där som en närvaro. Så att de unga ser att det finns vuxna på plats, säger Sabally.

De tror att det kommer att gå rätt lugnt till det här veckoslute­t.

– Det är fint väder, så många kommer nog att vara ute. Men nu har det varit fint väder så länge att folket inte behöver springa ut och fira att det äntligen är fint.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Omar Abdi, Ansumana ”Keba” Sabally och Rosa Iskalachi har tillsamman­s en lång erfarenhet av att jobba röra sig bland unga i Helsingfor­s. På skolavslut­ningen kommer de vara del av en större operation för att hjälpa och stödja firande unga.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Omar Abdi, Ansumana ”Keba” Sabally och Rosa Iskalachi har tillsamman­s en lång erfarenhet av att jobba röra sig bland unga i Helsingfor­s. På skolavslut­ningen kommer de vara del av en större operation för att hjälpa och stödja firande unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland