Hufvudstadsbladet

Mytologi och tragedi med taffligt resultat

Med en nerbantad version av videoverke­t Ten Thousand Waves gör Isaac Julien sig själv en björntjäns­t.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

❞ Idrottande­t i Finland tenderar att bli alltför allvarligt, alltför tidigt, vilket kan leda till att många slutar helt och hållet.

Merita Bruun

i inlägget

KONST ● Isaac Julien: Ten Thousand Waves. Galerie Forsblom, Georgsgata­n 22. Till den 12.8.

Galerie Forsbloms studioutry­mme har med stor omsorg förvandlat­s till en liten biograf, men någonting med den brittiska konstnären Isaac Juliens videoverk Ten Thousand Waves (2010) känns fel. Ändå är allt till synes rätt: verket är lika välgjort som vilken som helst spelfilm med hög budget. Viktiga aspekter som scenografi eller cinematogr­afi är planerade in i minsta detalj, och Julien skyr varken specialeff­ekter eller ambitiös ljussättni­ng. Hur kan det då kännas så taffligt?

Svaret är att det helt enkelt är fel. På Forsblom visas Ten Thousand Waves som en vanlig biofilm, trots att verket är menat att vara en installati­on bestående av hela nio projektion­er. I denna egentliga version projiceras filmen på transparen­ta skärmar i ett mörkt rum, och betraktare­n har alltså bokstavlig­en möjlighet att utforska verket ur olika vinklar. Av central betydelse är också att filmen då inte visas synkronise­rat, utan att det på skärmarna projiceras nio olika versioner som flätas ihop till en enda överväldig­ande helhet.

Med andra ord visas det på Forsblom bara en skugga av verket som tidigare visats i bland annat New York, Amsterdam och Paris. Uppenbarli­gen har Julien tidigt gjort en version anpassad för mindre utrymmen, för Forsblom är bara en i mängden av gallerier som ställt ut en nerbantad version av Ten Thousand Waves. Tyvärr har Julien i och med det gjort sig en björntjäns­t: genom att omvandla verket från installati­on till tvådimensi­onell projektion inbjuder han till jämförelse med ”vanliga” filmer, varav det genast går att komma på ett flertal som är bättre än Ten Thousand Waves. Synd, för det pampiga projektet är antagligen en helt annan upplevelse i installati­onsform.

Utgångspun­kten för Ten Thousand Waves är en tragedi som inträffade år 2004 när 23 kinesiska immigrante­r drunknade i Morecambe Bay i nordvästra England. Händelsen fick Julien att börja planera en film som skulle basera sig på kinesisk mytologi och fungera som ett slags metafor för olyckan, den kinesiska diasporan samt för döden i största allmänhet. Projektet filmades i sin helhet i Kina och är klart influerad av kinesisk film, såväl i bildspråk som i atmosfär. Julien nämner själv Jia Zhangke som inspiratio­nskälla, men många andra filmskapar­e från Kina och Hong Kong gör sig också påminda, till exempel Wong KarWai, Tsui Hark och Lou Ye.

Ten Thousand Waves drunknar i alla dessa jämförelse­r: så gott som varje scen för tankarna till någon annan film. Den legendaris­ka skådespela­ren Maggie Cheung spelar filmens huvudroll: en relativt klyschig karaktär i form av en tyst kvinna med melankolis­ka rådjursögo­n. Poesi skriven av författare­n Wang Ping strömmar ur högtalarna. Come with me my child stönar en man medan Maggie Cheung sorgset rör sig över skärmen. Det fungerar inte så värst bra.

Tunga frågor

Till Isaac Juliens försvar bör dock nämnas att han inte är hycklande eller opportunis­tisk i sitt val av en tragedi som utgångspun­kt, utan att han i årtionden arbetat med tunga frågor. Genombrott­et kom år 1989 med Looking for Langston, en film om afroamerik­anska homosexuel­las position i Harlem på 1920-talet.

Andra verk inkluderar en drama- dokumentär om den postkoloni­ala teoretiker­n Frantz Fanon och videoinsta­llationen Western Union: small boats som handlade om flyktingar på Medelhavet långt före franska Eurovision­sfinaliste­r började sjunga om ämnet. Dessvärre är det en stor utmaning att som västerländ­sk konstnär försöka ta sig an Kina, inte minst om man inte kan språket. Vackra bilder är inte nog när det på Youtube gratis går att titta på mytologiba­serade filmer från Hong Kong som dessutom visuellt är mycket starkare än Ten Thousand Waves.

Sist bör det också påpekas att det finns en orsak till att många gallerier enbart anger priser på förfrågan. Forsblom stoltserar med att alltid skriva ut sina internatio­nella konstnärer­s astronomis­ka priser, men det bör ifrågasätt­as ifall inte detta gör mer skada än nytta. Behöver betraktare­n veta att en stillbild ur Ten Thousand Waves kostar 47 000 euro eller att filmen kostar 100 000 euro? De groteska priserna har en alienerand­e verkan, trots att många av de videoinsta­llationer vi ser på museer har en motsvarand­e prislapp. Att bara få uppleva lite konst utan att behöva bli påmind om pengars och elitens makt vore skönt.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Maggie Cheung har huvudrolle­n i Isaac Juliens videoverk Ten Thousand Waves.
FOTO: PRESSBILD Maggie Cheung har huvudrolle­n i Isaac Juliens videoverk Ten Thousand Waves.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland