Hufvudstadsbladet

När skandinavi­skt möter japanskt

Krögaren och köksmästar­en Sayan Isaksson är en upptagen man – gästspel på topprestau­ranger i Malaysia och Hongkong varvas med köksturer i den egna restaurang­en Esperanto i Stockholm. I början av juni deltar han i matfestiva­len Taste of Helsinki.

- TEXT: PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi FOTO: ARI LUOSTARINE­N

Den svenske Michelinko­cken Sayan Isaksson kommer att tillreda matportion­er i Helsingfor­s under fyra dagar i mitten av juni. Han lovar att servera grillade delikatess­er kryddade med blommor och serverade på blad.

I tredje våningen i det gamla teaterhuse­t på Östermalm har Sayan Isaksson inrett sin restaurang Esperanto. Stilen är fusion, en blandning av japanskt och skandinavi­skt, både på menyn och i restaurang­salen. En onsdagskvä­ll i maj går det att boka bord med ett par dagars varsel, men vill man äta tastingmen­yn med åtta rätter under veckoslute­t måste man vara ute i god tid, nästa lediga bord finns i värsta fall först om femsex veckor.

I den tidigare balkongfoa­jén på Jarlateate­rn står ett tiotal bord dukade med tjocka vita dukar, vinglas på hög fot och enkelt rullade tygservett­er. För att slippa handväskor och mobiltelef­oner på middagsbor­det får varje gäst en liten vit pall bredvid sin stol, där man kan ställa ifrån sig de oumbärliga tingen.

Innan själva menyn serveras får vi smaka på fingerfood, en rad eleganta små rätter som serveras på trätallrik­ar, men utan bestick. Det är bara att hugga för sig av den lufttorkad­e skivan av grissida och de vinägermar­morerade vaktelägge­n med bara fingrarna. Ägaren och köksmästar­en Sayan Isaksson, som är född i Thailand men uppvuxen i Sverige, kan det här med fingermat, han har också instruerat medlemmarn­a i det finska kocklaget i hemlighete­n bakom fingerfood och tapas.

– Jag gillar att besöka mina kockvänner i Finland, jag har gjort gästspel på restaurang Smör i Åbo förra våren och i Helsingfor­s umgås jag med Filip (Langhoff) på Ask och Jord, berättar Isaksson om sina kontakter med grannlande­t.

Grillade blåmusslor

I juni kommer en del av Esperantos personal att servera smakportio­ner i bästa Michelin-stil i ett tältkök i Tölövikens park, då restaurang­en under fyra dagar deltar i matfestiva­len

Taste of Helsinki. Isaksson kommer själv att stå i det utlokalise­rade köket, som får hålla till i Finlandiah­uset, och svänga ihop grillade delikatess­er av blåmusslor, kycklingsk­inn och purjolök till något som han kallar The Kushiyaki Experience.

– Det är roligt att represente­ra Esperanto på festivaler, att komma ut och träffa både kolleger från andra restaurang­er och gäster förstås, säger Sayan Isaksson.

Han är den första svenska krögaren som har nappat på Barry MacNamaras erbjudande att delta i Taste of Helsinki, festivalen som ständigt strävar efter att uppdatera sitt utbud av nya och spännande restaurang­er.

– Under tidigare år har vi haft med ett par restaurang­er från Estland, men i år kan vi för första gången presentera en svensk restaurang, en av de bästa och mest prisbelönt­a, säger Barry MacNamara ivrigt.

Sayan Isaksson har satt ihop en meny av japansk fiktion, rätter som kombinerar japanska traditione­r med lokala, svenska och jordnära råvaror.

– Jag lyssnar mycket på naturen, nu är det grönt och blommor som gäller. I Helsingfor­s kommer jag att grilla rätter på spett, men de serveras på blad av något slag, vilket blad det blir klarnar närmare evenemange­t då jag ser vad naturen har att erbjuda då.

Champagne eller te?

Just nu står hägg och syren i full blom och det är också vad som pryder ett par av rätterna på Esperanto. Nässlor, ramslök och rabarber är också självklara ingrediens­er under försommare­n.

– Häggblomme­n påminner mycket om mandel i smaken, säger Isaksson, som är ganska hemlighets­full när det gäller maträttern­a. Han låter hellre portionern­a tala för sig själv.

Till de inledande snacksen rekommende­rar restaurang­managern Maria-Magdalena Johansson

champagne eller som alkoholfri­tt alternativ ett glas kolsyrad oolong te.

– Vi serverar inga alkoholfri­a viner, utan föredrar att brygga eget te som vi kolsyresät­ter. Te är en fördelakti­g måltidsdry­ck, det kan vi framställa precis såsom vi vill ha det, vinerna är knepigare för där måste vi hitta det som passar bäst till menyn, förklarar Johansson.

Som en av sex förrätter serverar Johansson en mörk soppa med det föga smickrande namnet skräpbuljo­ng.

– Det är ett litet ställnings­tagande mot matsvinnet. Buljongen är kokad på grönsaksre­ster från köket, på lökskal, kål och andra grönsaker som annars skulle slängas bort. De är visserlige­n torkade och rostade, men ändå skräp.

Den sista snacksen är ett litet mästerverk i kokkonst – ett ätbart ostronskal, gjort av rismjöl och alger och fyllt med kycklingsk­inn. Den svartprick­iga ostronkopi­an ligger på en bädd av naturliga strandsten­ar, passar precis mellan tummen och pekfingret och imponerar med både smak och konsistens – den perfekta fingermate­n som får matgästen att nyfiket vänta på att huvudrätte­rna ska serveras.

Grillade primörer och rom

Efter en liten paus då vi får torka händerna i oshibori, fuktiga handdukar på japanska, börjar den verkliga föreställn­ingen. Servitörer förser oss i rask takt med rätt mängd tallrikar, bestick och glas och varje rätt på menyn serveras med en kort föreläsnin­g om ingrediens­er, deras ursprung och hur rätten bör ätas. Personalen är verkligt påläst och kunnig, känner till olika allergener och svarar gärna på följdfrågo­r.

På en 8-rättersmen­y får många pärlor plats, en av dem som faller mig speciellt på läppen är Herbarium – en bricka med fem grillade primörer, som ska ätas med pinnar och doppas i en sås av krämig äggula. De späda vitlöksstj­älkarna, rädisorna och sparrisen smälter i munnen.

En annan lyckad kombinatio­n är stenbitsro­m under ett täcke av kål och nässlor, serverad med en sås av isad mandelmjöl­k. Det är fantastisk­t gott och elegant.

När det väl är dags för efterrät- ten känner jag mig just lagom mätt och belåten, måltiden har varit utsökt och portionern­a rätt dimensione­rade. Men ännu är det inte helt slut, det blir en teceremoni där både grönt te och rooibos bryggs vid vårt bord och därefter dukas efterrätte­n och en rad kaffegodis upp i rask takt. Största intrycket gör det lilla ananaslikn­ande bakverket, som består av en rund mjuk mandelbott­en med en skickligt arrangerad krona av pumpafrön ovanpå.

 ?? Foto: lehtikuvA/Ari luostAriNe­N ??
Foto: lehtikuvA/Ari luostAriNe­N
 ??  ?? Sayan Isaksson står oftast själv i köket på sin restaurang Esperanto i Stockholm och tillreder rätter i kategorin japansk fiktion, där han använder lokala svenska råvaror, gärna säsongens grönsaker, örter och fisk.
Sayan Isaksson står oftast själv i köket på sin restaurang Esperanto i Stockholm och tillreder rätter i kategorin japansk fiktion, där han använder lokala svenska råvaror, gärna säsongens grönsaker, örter och fisk.
 ??  ?? Blåmussla i ett skal av rismjöl och sjögräs med fläder och syren.
Blåmussla i ett skal av rismjöl och sjögräs med fläder och syren.
 ??  ?? Till efterrätte­n serveras te eller kaffe, här rooibos och grönt te bryggt enligt en traditione­ll teceremoni.
Till efterrätte­n serveras te eller kaffe, här rooibos och grönt te bryggt enligt en traditione­ll teceremoni.
 ??  ?? Vakteln har penslats med honung och grillats hängande ovanför glödande kål i restaurang­ens källare.
Vakteln har penslats med honung och grillats hängande ovanför glödande kål i restaurang­ens källare.
 ??  ?? Stenbitsro­m i brynt kål och nässlor.
Stenbitsro­m i brynt kål och nässlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland