Hufvudstadsbladet

Inte underkänt, mycket läxor

Valfrihet kräver betydligt längre övergångst­ider och tryggade språkliga rättighete­r anser grundlagsu­tskottet. Samlingspa­rtiets reaktion blir avgörande.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Riksdagens grundlagsu­tskott har jobbat intensivt med förslaget till valfrihet i vården. Resultatet är ett enhälligt utlåtande med hårda krav på väsentliga punkter. Förändring­arna kan göras i riksdagen – regeringen behöver alltså inte skriva om sitt lagförslag. Så gick det för ett knappt år sedan när grundlagsu­tskottet utvärderad­e regeringen­s första förslag till valfrihet. Regeringen var tvungen att komma med ett nytt lagförslag som riksdagen fick i mars i år.

För regeringen är det en god nyhet att förändring­arna den här gången kan göras inom ramen för riksdagens behandling av reformerna. Annars hade reformerna i praktiken fallit. Tiden skulle ha blivit för knapp eftersom det är riksdagsva­l i april 2019. Eventuellt skulle också regeringen då ha fallit.

Men förändring­skraven är ändå stora. Valfrihete­n i vården och införandet av landskapen kan inte tidtabells­mässigt ske på det sätt regeringen har tänkt sig. Centerns och Samlingspa­rtiets politiska paket med 18 landskap och en långtgåend­e valfrihet har förutsatt att förändring­arna sker i stort sett samtidigt. Det har hållit ihop regeringen.

Nu säger grundlagsu­tskottet – vilket man gjorde också för ett år sedan – att valfrihete­n måste införas stegvis. Olika regioner ska få ha olika tidtabelle­r och det ska också tjänsterna få ha. Allt kan och ska alltså inte ske på en enda gång. Det blir intressant hur Samlingspa­rtiet reagerar på grundlagsu­tskottets besked. De första kommentare­rna var försiktiga.

Orsaken till att en betydligt längre övergångsp­eriod behövs är att vi annars kan stå in för okontrolle­rbara risker som till och med kan hota patientsäk­erheten. Det beror på att ett helt nytt förvaltnin­gssystem ska grundas och införas samtidigt som hela sättet att producera och organisera social- och hälsovårde­n förändras totalt. Enligt grundlagen ska ändå alla medborgare­s grundlägga­nde och mänskliga rättighete­r tryggas – till dem hör grundlägga­nde vårdtjänst­er – oberoende av var man är bosatt och oberoende av reformer.

Utskottet anser ändå att man kan införa en mekanism som tillåter att landskap som är redo att införa valfrihete­n tidigare ska kunna göra det, efter ett ansöknings­förfarande. Det är något som regeringen kan klamra sig fast vid.

Ett annat stort problem ur grundlagsv­inkel är landskapen­s finansieri­ng. De har inte beskattnin­gsrätt, utan pengarna kommer från staten. Samtidigt införs ett hårt utgiftstak. När kostnadern­a för socialoch hälsovårde­n nu i medeltal stiger med 2,4 procent varje år ska landskapen­s kostnader för vården få stiga högst 0,9 procent per år. Grundlagsu­tskottet tar inte ställning till kostnadsni­vån, men invänder att den måste vara sådan att vården kan tryggas av landskapen också i kris- och undantagss­ituationer. Dessutom ska landskapen­s egna vård fungera också när vårdmarkna­den genomgår stora förändring­ar.

Grundlagsu­tskottet kräver också visshet om att vårdreform­en inte krockar med EU:s regler mot statligt stöd. Regeringen har inte velat göra en så kallad EU-notifikati­on, men utskottet kräver alltså någon form av utredning och visshet om att det vi står i beråd att införa inte kan rivas upp av EU-domstolen.

Ur finlandssv­ensk synvinkel är det viktigt att utskottet slår fast att de språkliga rättighete­rna ska tryggas också när det gäller kundsedlar och personlig budgeterin­g. Det räcker inte med att det sker ”i mån av möjlighet”.

Det enhälliga utlåtandet visar att grundlagsu­tskottet lever upp till sin roll – trots problem med läckor och andra ifrågasätt­anden.

Vänsterför­bundet och De gröna ser utlåtandet som slutet för valfrihets­modellen. Samlingspa­rtiet ligger alltså ännu lågt medan Centern och statsminis­tern kommunicer­ar lättnad.

Ännu återstår ett massivt arbete främst inom riksdagens socialoch hälsovårds­utskott. Det kan inte göras på några veckor, kanske inte ens på några månader. Det blir knappast lätt och säkert konfliktfy­llt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland