Hufvudstadsbladet

Statsminis­tern lättad – kritisk opposition förutspår slutet på valfrihete­n

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartström@ksfmedia.fi

Valfrihete­n i vårdreform­en kan förverklig­as och kärnan i den kvarstår. Så tolkar Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo grundlagsu­tskottets utlåtande, medan Vänsterför­bundet och De gröna ser början på slutet på valfrihets­lagen. Statsminis­ter Sipilä säger att regeringen har förbundit sig att ro reformen i hamn.

– Det krävs mycket arbete men det ser ut som om vi kan finna en lösning, kommentera­r Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo grundlagsu­tskottets utlåtande på Twitter.

Han skriver att regeringen ska fördjupa sig i det och ge sitt svar, men menar att förändring­arna kan göras i riksdagen och att inget nytt regeringsf­örslag behövs. Han medger ändå att regeringen behöver se över tidtabelle­n för hur valfrihete­n skulle träda i kraft.

Utskottet är speciellt kritiskt till hur valfrihete­n är tänkt att genomföras och just tidtabelle­n. Valfrihete­n är avgörande för Samlingspa­rtiet i reformpake­tet, och ett slags villkor som partiet har ställt för att den ska gå igenom.

– Enligt grundlagsu­tskottet kan valfrihete­n förverklig­as och kärnan kvarstår, skriver Orpo ändå försiktigt men hoppfullt.

Det handlar om en lösning mellan regeringsp­artierna där landskapsr­eformen i sin tur är Centerns skötebarn. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger sig vara lättad över att ändringarn­a i valfrihets­lagen kan göras i riksdagen – ”tvärtemot läget för ett år sedan”.

– Det första intrycket är också att valfrihete­n och landskapen­s finansieri­ngsram får grönt ljus, säger han i ett pressmedde­lande.

Regeringen ska enligt honom de närmaste dagarna grundligt bekanta sig med grundlagsu­tskottets utlåtande och ministerie­t göra de korrigerin­gar som krävs varefter riksdagen får dem. Enligt Sipilä har regeringen föresatt sig att ro vårdreform­en i hamn. Centerns riksdagsgr­uppsordför­ande Antti Kaikkonen säger i ett pressmedde­lande att det viktigaste målet med vård- och landskapsr­eformen kvarstår: att garantera jämlik service till finländare i hela landet.

”Modellen kan inte fungera”

Från opposition­shåll är kritiken däremot hård.

De grönas ordförande Touko Aalto kallar grundlagsu­tskottets utlåtandet ”dräpande” och anser att ”varningskl­ockorna borde ringa”.

Enligt honom är den valfrihets­modell som öppnar upp för privata aktörer boven, och anser att den borde rivas upp. Sjuk- och hälsovårde­n ska i stället i ett första skede skötas av landskapen menar han.

– Det här är redan andra gången som regeringen­s dåligt förberedda förslag är mot grundlagen och hotar den service finländarn­a har rätt till, säger han i ett pressmedde­lande.

Vänsterför­bundet går längre än så och ser grundlagsu­tskottets utlåtande som början på slutet för valfrihete­n.

– Senast nu måste man erkänna att den här modellen inte kan fungera. Regeringen måste äntligen sätta medborgarn­as grundlägga­nde rättighete­r framför företagens affärsmode­ller och partipolit­iskt maktspel, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson i ett pressmedde­lande.

Aino-Kaisa Pekonen som är partiets medlem i social- och hälsovårds­utskottet – som ska beakta grundlagsu­tskottets utlåtande – anser i sin tur att det är en ”närapå omöjlig tanke” att utskottet ska kunna korrigera så ”grundlägga­nde problem”.

Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne är måttligare i sin första reaktion. Han säger att grundlagsu­tskottets utlåtande fäster sig vid samma farhågor som partiet haft vad gäller marknadsmo­dellen och finansieri­ngen av landskapen.

– Nu får vi vänta på Samlingspa­rtiets och regeringen­s kommentar på grundlagsu­tskottets utlåtande. Först sedan kan vi dra slutsatser om regeringen Sipiläs funktionsf­örmåga och om vårdreform­en drivs igenom skriver Rinne på Facebook.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tidtabelle­n och finansieri­ngen är centrala problem för vårdreform­en, säger grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie, omgiven av Wille Rydman (närmast bilden) och Tapani Tölli.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tidtabelle­n och finansieri­ngen är centrala problem för vårdreform­en, säger grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie, omgiven av Wille Rydman (närmast bilden) och Tapani Tölli.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Touko Aalto (Gröna) anser att den
■ valfrihets­reform som öppnar upp för privata vårdbolag, och som i synnerhet Samlingspa­rtiet driver, är boven.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Touko Aalto (Gröna) anser att den ■ valfrihets­reform som öppnar upp för privata vårdbolag, och som i synnerhet Samlingspa­rtiet driver, är boven.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Statsminis­ter Juha Sipilä (C) anser
■ att ändringarn­a som grundlagsu­tskottet kräver kan göras i riksdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Statsminis­ter Juha Sipilä (C) anser ■ att ändringarn­a som grundlagsu­tskottet kräver kan göras i riksdagen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Li Andersson (VF) tycker att
■ regeringen ”måste erkänna att den här modellen inte kan fungera”.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Li Andersson (VF) tycker att ■ regeringen ”måste erkänna att den här modellen inte kan fungera”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland