Hufvudstadsbladet

Spridda skurar hjälper inte mot brandfaran

Torkan väntas fortsätta i hela Finland. De sporadiska regnskurar­na som drar över landet låter bra med tanke på den höga skogsbrand­srisken. Men med skurarna följer åskan.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Efter en lång torr period föll spridda regnskurar i de södra och mellersta delarna av Finland i går och natten mot i dag. Jourhavand­e meteorolog­en Erik Saarikalle tror ändå inte att läget förändras med tanke på brandriske­n på kort sikt.

– Skurarna förblir mycket lokala. De är både en risk och en möjlighet. Med skurarna kommer åskan och blixtarna, som kan orsaka bränder, säger Saarikalle.

Blixten är särskilt besvärlig när det råder stor fara för skogsbrand. Den kan slå till långt från framkomlig­a vägar. Att släcka elden blir då svårare. Den största skogsbrand­en under de senaste hundra åren i Finland härjade i Salla 1960. Branden som ödelade kring 200 000 hektar tros ha startat just vid ett blixtnedsl­ag.

Myndighete­rna övervakar därför terrängen med flyg för att upptäcka svårtillgä­ngliga bränder i tid. Uutissuoma­lainen rapportera­r att brandflyge­n flugit i över 1 150 timmar i maj i år jämfört med cirka 530 timmar under hela fjolåret.

Samtidigt har de lokala myndig-

heterna infört strikta förbud för hur man får göra upp eld.

Räddningsv­erket i Nyland har förbjudit all öppen eld, hyggesbrän­ning och grillar som inte isolerar värmen tillräckli­gt väl. Alla grillar och eldstäder är också förbjudna ifall det finns risk för att elden sprider sig eller för att de kan falla på grund av vinden. I går uppmättes vindstyrko­r på upp till 10 meter i sekunden.

Trots alla åtgärder som myndighete­rna

vidtagit går alla bränder inte att förhindra. Det visade en brand i Svartbäck i Lovisa i tisdags. Branden orsakade troligtvis av en efterlämna­d ölflaska i terrängen, rapportera­r Yle Östnyland. Solen hade kastat ljusprismo­r genom glaset och antänt terrängen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Skogen brann i Forsby i Lovisa i måndags. Branden fick sin början från en skogsmaski­n.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Skogen brann i Forsby i Lovisa i måndags. Branden fick sin början från en skogsmaski­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland