Hufvudstadsbladet

Nu kommer en nordisk metoo-handbok

De nordiska länderna ska sammanstäl­la en metoo-handbok med exempel på goda sätt att förebygga sexuella trakasseri­er speciellt på arbetsplat­serna inom den rättsliga sektorn.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Beslut om att sammanstäl­la en handbok fattades på fredagen vid mötet för Nordiska ministerrå­det för lagsamarbe­te som ordnades i Lund i Sverige. Finlands representa­nt på mötet var direktör Johanna Suurpää från Justitiemi­nisteriet.

Beslutet om att samla informatio­n om olika verksamhet­smodeller och konkreta åtgärder för att ingripa i trakasseri­er gjordes på Finlands initiativ.

Vid mötet presentera­des kampanjen #trakasseri­fritt Finland som justitiemi­nister Antti Häkkänen startade i höstas för att uppmuntra olika organisati­oner att delta i arbetet mot sexuella trakasseri­er. I kampanjen har man lyft fram modeller för att ingripa i trakasseri­er och ändra på attitydern­a.

Advokatför­bundet och Juristförb­undet har genomfört enkätunder­ökningar bland sina medlemmar för att utreda förekomste­n av sexuella trakasseri­er inom branschen och ordnat seminarier kring temat. Enligt enkäterna är erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er och osakligt beteende inte alls sällsynta i arbetsgeme­nskaper inom den rättsliga branschen.

Andra teman som behandlade­s vid mötet var förebyggan­de av sexualbrot­t mot barn på webben, forsknings­projekt kring bekämpning av våldsbejak­ande extremism och ingripande i organisera­d brottsligh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland