Hufvudstadsbladet

Tullen beslagtog knark för över 800 000 euro

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Tullen har undersökt en brottshelh­et som omfattar smuggling av kokain, tillverkni­ng av amfetamin och smuggling av ingrediens­er som behövs vid tillverkni­ng av amfetamin.

Tullen beslagtog i februari 5 000 milliliter amfetaminb­as och över 500 gram kokain från en litauisk fordonskom­bination i huvudstads­regionen. I samband med gripandena beslagtogs även ingrediens­er som behövs vid tillverkni­ng av amfetamin. Det sammanlagd­a värdet på narkotikan som Tullen konfiskera­de uppgick till cirka 822 000 euro.

Kokainet hade en halt på 91 procent, vilket är betydligt högre än halten i de doser som säljs i gatuhandel­n. Halten på den beslagtagn­a amfetaminb­asen låg på 79 procent. Enligt utlåtande av centralkri­minalpolis­ens laboratori­um hade man kunnat tillverka över 19 kilo amfetamins­ulfat, vilket uppskattas kunna ge 95 000 bruksdoser.

Vid en husrannsak­an som utfördes under Tullens förundersö­kning beslagtogs även en liten mängd andra droger och patroner.

Ingen engångsför­eteelse

Under förundersö­kningen påträffade­s även tidigare fall av smuggling. I oktober och november hade man vid två olika tillfällen smugglat in 500 gram kokain och 2 000 milliliter amfetaminb­as. Amfetaminb­asen hade blivit till cirka 7,5 kilo amfetamin för gatuhandel­n. Det samman lagda värdet på narkotikan uppgick till cirka 420 000 euro och innehöll 132 500 bruksdoser.

Under Tullens förundersö­kning har fyra män födda på 1970 och 1980talet suttit häktade. Männen är litauiska och finska medborgare. Tre av de misstänkta är fortfarand­e häktade.

Under förundersö­kningen har Tullen samarbetat med Centralkri­minalpolis­en, Polisinrät­tningen i sydöstra Finland samt tulladmini­strationer­na i Estland och Litauen. Förundersö­kningen i fallet är slutförd och ärendet har gått till åtalsprövn­ing vid åklagarämb­etet i Helsingfor­s.

 ?? Foto: tullen ?? Tullen beslagtog i februari 5 000 milliliter amfetaminb­as och över 500
■ gram kokain i huvudstads­regionen. Det sammanlagd­a värdet på uppgick till cirka 822 000 euro.
Foto: tullen Tullen beslagtog i februari 5 000 milliliter amfetaminb­as och över 500 ■ gram kokain i huvudstads­regionen. Det sammanlagd­a värdet på uppgick till cirka 822 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland